Ministerul Apărării CONTRAZICE UDMR: În cimitirul din Valea Uzului sunt ÎNGROPAȚI și 11 militari români


Ministerul Apărării CONTRAZICE UDMR: În cimitirul din Valea Uzului sunt ÎNGROPAȚI și 11 militari români

Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE), subordonat Ministerului Apărării Naţionale, a prezentat un documentar din care reiese că, în cimitirul militar din Valea Uzului, sunt îngropați și 11 militari români, din care opt sunt identificați, iar trei au rămas neidentificați.

Aceste date au fost prezentate, miercuri, într-o ședință a comisiei de Apărare a Senatului, ceea ce a provocat neumlțumirea senatorului UDMR Tanczos Barna care, pe pagina sa de Facebook, s-a întrebat dacă documentele care atestă faptul că acolo sunt și 11 militari români sunt reale.

În documentarul ONCE se arată că potrivit unei statistici din 18 ianuarie 1928, lângă mormintele celor 350 de morţi de război din 1917, Societatea a centralizat osemintele a 847 morţi de război, dintre care: 170 identificaţi nominal (unguri -108, germani - 43, români - 8, ruşi - 4, sârbi - 3, italieni - 2 şi austrieci – 2), 435 neidentificaţi nominal (unguri - 336, germani - 78, ruşi - 18 şi români - 3) şi 242 necunoscuţi.

ONCE mai afirmă că, în 1988, au mai fost înregistrați la cimitirul din Valea Uzului 148 de militari români, dar de fapt aceștia fuseseră îngropați inițial la Poiana Uzului și apoi mutați la cimitirul militar din Comănești.

Senatorul UDMR Tanczos Barna a scris, pe Facebook, că situația trebuie clarificată de ministerele Apărării din Ungaria și România.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.