Ministrul Economiei plănuiește distanțarea României față de China: "Nu trebuie să pierdem acest tren!"


Ministrul Economiei plănuiește distanțarea României față de China: "Nu trebuie să pierdem acest tren!"

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri la Digi24România trebuie să fie pregătită ca în perioada de după criza COVID-19 să aducă înapoi industriile strategice din China, așa cum vor proceda multe state europene. 

Virgil Popescu: "Ce trebuie să facem, să ne gândim la perioada post-criză, sunt convins că o parte din industriile din China se vor reloca în Europa și nu trebuie să pierdem acest tren. Trebuie să aducem industriile strategice în România".

Mai mult, Virgil Popescu a precizat că dependența față de China a fost o greșeală și a dat exemplul materialelor sanitare: "Industria românească a fost complet nepregătită vis a vis de industra sanitară, dispozitivele medicale. Uitați-vă cât de greu e cu importul de ventilatoare!".

Totodată, ministrul Economiei a vorbit despre măsurile pe care le ia pentru sprijinirea mediului privat pe perioada crizei COVID-19 și ulterior acesteia, printre care și un pachet de finanțare de până la 750 de milioane de euro pentru IMM-uri. 

Virgil Popescu: "Statul român a gândit două tipuri de măsuri. Primele măsuri sunt pentru perioada de creștere a acestei epidemii, de care, trebuie să spun sincer, nu am trecut încă. Acestea au fost măsuri de a ajuta companiile și salariații, prin acest șomaj tehnic, pe care îl acordăm tuturor salariaților companiilor care sunt lovite, după care urmează un pachet de măsuri active. Discutăm inclusiv o schemă de a ajuta companiile, o schemă de finanțare a locurilor de muncă, pentru acei oameni care se întorc la lucru, și pentru a scădea povara fiscală a întreprinderilor.

Alte măsuri pe care le pregătim se asemenea, împreună cu fondurile europene – discutăm de un pachet de finanțare de până la 750 milioane de euro pentru întreprinderi mici și mijlocii, sper să obținem granturi pentru IMM-uri".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.