Ministrul propus la Interne va lua măsuri în cazurile Colectiv și 10 august. Orlando Șchiopu, șeful ISUBIF, pe făraș


Ministrul propus la Interne va lua măsuri în cazurile Colectiv și 10 august. Orlando Șchiopu, șeful ISUBIF, pe făraș

Ministrul propus la Interne, Marcel Vela, a fost avizat favorabil marți în comisiile parlamentare de specialitate. Liberalul a primit 17 voturi ”pentru” și 10 voturi ”împotrivă”.

În cadrul audierilor, Marcel Vela a declarat că va descretiza în cel mai scurt timp posibil raportul privind evenimentele din data de 10 august 2018 pentru a reabilita imaginea instituțiilor statului, mai ales cea a Jandarmeriei. 

"Toți colegii dvs. din comisiile de resort din Camera Deputaților și Senat aveți certificat ORNISS și ați citit raportul. (...) Nu sunt secrete extraordinare. Faptul că se ține secretizat crează o neîncredere a populației vis-a-vis de instituțiile statului, față de Poliție, față de partide, față de Guvern. Tocmai pentru a crea o deschidere și o încredere în populație vis-a-vis de o instituție importantă precum MAI sau față de clasa politică pentru că până la urmă ministrul este civil, este politician, acest raport trebuie desecretizat cât mai repede și există metode tehnice. Se blurează numele ofițerilor care apar în acel raport ca să nu fie afectată siguranța", a zis Vela. 

"Doresc următorul lucru: românii să aibă încredere că în 10 august s-au întâmplat lucruri corecte sau mai puțin corecte, dar să știm și nu neapărat pentru a găsi un vinovat, ci pentru a reabilita în ochii lumii Jandarmeria, care e o instituție serioasă de care România are nevoie și care e văzută după 10 august cu o pată pe ea. (...)

În același timp, evenimentele din 10 august, în presa internațională, au aruncat o pată peste imaginea României. Ca să închidem acest subiect definitiv, cred că transparența, comunicarea, dacă au fost lucruri incorecte, neclare, pe viitor, împreună cu dvs., să găsim un cadru normativ prin care să îndreptăm posibile erori. Și erorile pot fi de management al unei acțiuni, că nu cred că toată lumea este de acord că managementul acțiunii din 10 august a fost extraordinar de bun", a mai spus Vela.

Totodată, a Marcel Vela a precizat că este nevoie ca la nivelul MAI să se facă o comisie de analiză privind tragedia de la Colectiv. 

"E nevoie ca la nivelul ministerului să fie făcută o echipă, o comisie de analiză și să fie transparență totală și să se comunice ce s-a întâmplat în acele momente dramatice", a adăugat liberalul. 

Ulterior, după audiere, ministrul a fost întrebat în cât timp se va da acest raport al comisiei de analiză, el precizând că în cel mult o lună de zile se va face aceste lucru, conform Libertatea

De altfel, senatorul PNL Marcel Vela a atras atenția că acel om care salvează vieţi, referindu-se la șeful ISUBIF Orlando Șchiopu, "să spună acel lucru de asemenea anvergură dramatică şi vulgară, nu cred că mai are ce căuta în sistemul de salvare”. Amintim că Orlando Șchiopu este cel care a înjurat victimele de la Colectiv în timpul intervenției ISU. 

"Pot să vă spun altceva, că acel om care a înjurat, sper să nu mai fie în funcţie când vin eu", a adăugat Marcel Vela.

În ceea ce-l privește pe Raed Arafat, Marcel Vela a spus că va face mai întâi o analiză și apoi va lua o decizie în cazul acestuia.  

"La Domnul Arafat va fi făcută o analiză de profesionalizare a intervenţiilor", a mai declarat Vela.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.