Miroslav Tașcu-Stavre o ia în vizor pe Dăncilă pentru unul din eșecurile României: Nu știu de ce s-a grăbit să facă acest anunț! EXCLUSIV INTERVIU


Miroslav Tașcu-Stavre o ia în vizor pe Dăncilă pentru unul din eșecurile României: Nu știu de ce s-a grăbit să facă acest anunț! EXCLUSIV INTERVIU

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, 10 ianuarie, la RRA, că un acord politic între statele membre ale Uniunii Europene în privinţa cadrului financiar multianual nu va fi finalizat în timpul preşedinţiei române a Consiliului UE, deoarece nu există consens, părerile fiind divizate.

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu expertul în politică europeană, Miroslav Tașcu-Stavre, membru al Uniunii Salvați România. Concret, întrebat ce denotă acest eșec al României în fruntea Consiliului UE și dacă nu a fost anunțat cam repede de Viorica Dăncilă, politologul a atras atenția că era previzibilă siutația, dar premierul s-a grăbit totuși. 

"Este o metodă de a anticipa ceea ce probabil știa Guvernul că de altfel în președinția românească era puțin probabil să se întâmple lucrul acesta. Cadrul multianual este destul de complex. Ai nevoie de un corp al tuturor statelor membre, trebuie să fii un jucător bun între Consiliu, Parlament și Comisie. Probabil că doamna Dăncilă anticipa că nu este posibil să se întâmple lucrul acesta. Nu știu de ce s-a grăbit să facă acest anunț. Putea măcar să ne spună care sunt pașii pe care România ar fi încercat să îi facă în sensul acesta. Este un subiect destul de dur, un subiect delicat mai ales că ai nevoie de un acord în unanimitate din partea tuturor statelor membre pe acest cadru financiar multianual", a precizat analistul politic.

Totodată, chestionat dacă Brexit, respectiv alegerile europarlamentare din mai 2019 reprezintă un impediment în obținerea unui acord pe cadrul financiar multianual, Miroslav Tașcu-Stavre a subliniat că ieșirea Marii Britanii din UE este un obstacol. Mai mult, profesorul universitar a adăugat că se preconizează ca în toamna anului 2019 să se ajungă la un consens între cele 27 de state membre privind cadrul financiar multianual.

De asemenea, politologul a ținut să evidențieze un alt capitol la care Românai are un handicap, cel al absorbției fondurilor europene.

"Asta complică lucrurile pentru că la ora asta neavând practic un acord pe Brexit fiind posibil să iasă Marea Britanie fără un acord nu știm practic care sunt consecințele financiare. Acest fapt complică și mai tare lucrurile.

Cu siguranță că procesul a început încă de anul trecut și continuă cu președinția românească a Consiliului UE și se așteaptă cel mai probabil un acord în toamnă. Cam acesta era calendarul. Știa doamna Dăncilă ceva. Este complicat deoarece sunt state care vor să dea mai puțini bani pe coeziune pentru că nu au niciun interes. Sunt și niște obiective care se mai pot schimba. UE cheltuie foarte mulți bani pentru politica agricolă comună, iar astfel este greu să obții un acord din partea celor 27 de state chiar dacă ai schițată o viziune. Statele negociază de obicei dur în chestiunile acestea.

În altă ordine de idei, România ar trebui să fie un beneficiar al fondurilor, dar după cum am văzut degeaba ne luptăm acolo pentru mulți bani dacă la noi absorbția este la cote foarte scăzute. Acesta va fi un subiect important. Sunt state care iau mulți bani și care merită un buget mai mare pentru coeziune și sunt state precum România care degeaba se bat pentru un acord cărora li se spune că au fost puși bani în pușculiță, dar că au o absorbție foarte scăzută", a conchis Miroslav Tașcu-Stavre în exclusivitate pentru Podul.ro. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.