MISTERELE criticului și istoricului literar Alex Ștefănescu: cu ce s-a ocupat, în Casa Scânteii, între 1975 și august 1981?


MISTERELE criticului și istoricului literar Alex Ștefănescu: cu ce s-a ocupat, în Casa Scânteii, între 1975 și august 1981?

Scriitorul și ziaristul Ștefan Agopian atrage atenția, prin intermediul unei postări pe Facebook, că în pofida unor încercări recente, cunoscutul critic și istoric literar Alex Ștefănescu (membru al Uniunii Scriitorilor)  nu a explicat plauzibil cu ce anume obișnuia să se ocupe, mai exact, în Casa Scânteii, în perioada 1975-1981.

”De ceva vreme, în Romlit, sub titlul <Eu și comunismul>, Alex Ștefănescu încearcă să-și amintească ce a făcut el în vremurile acelea. La un moment dat scrie:

<Am lucrat (...) timp de 15 ani (1975-1989), de la 28 la 42 de ani, la Casa Scânteii, la care veneam zilnic (în afară de perioadele în care eram ”pe teren”)>.

Apoi precizează: <Am fost angajat, succesiv, la SLAST (”Suplimentul literar artistic al Scânteii tineretului”), avându-l ca șef pe Ion Cristoiu, la ”România liberă”, sub conducerea lui Octavian Paler, și la revista ”Magazin”...> (v. Romlit, nr 34, 2 august 2019).

Revista SLAST a apărut pe 20 august 1981. Întrebarea e: ce-o fi făcut Alex Ștefănescu din 1975, cînd zice că a intrat în Casa Scânteii, până în 1981, cînd a apărut SLAST? Sînt totuși aproape șapte ani pe care nu-i justifică”, scrie Ștefan Agopian.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.