Misterele ”Operațiunii Gațcan”. Deputatul a folosit România ca pretext pentru a se ascunde în Bulgaria, fief al serviciilor secrete rusești. De ce își ascunde drumul în Bulgaria? Cine l-a forțat să facă asta?


Misterele ”Operațiunii Gațcan”. Deputatul a folosit România ca pretext pentru a se ascunde în Bulgaria, fief al serviciilor secrete rusești. De ce își ascunde drumul în Bulgaria? Cine l-a forțat să facă asta?

Punând cap la cap toate informațiile care privesc șocantul caz al dispariției și al reapariției deputatului socialist Ștefan Gațcan – amenințat cu moartea, sechestrat, maltratat și expulzat din R. Moldova chiar de colegii săi rusofili din PSRM –, jurnaliștii de la Deschide.md ridică o serie de întrebări legitime: de ce a mințit Gațcan că a stat în România, încercând totodată să ascundă urmele prezenței sale în Bulgaria? Cine l-a presat să facă toate aceste lucruri?

De notat că întreaga ”operațiune Gațcan” arată că administrația rusofilului, socialistului și românofobului Igor Dodon a depășit orice linie roșie, R. Moldova transformându-se într-o gubernie unde terorismul rusesc pare a fi politică de stat.

Vă prezentăm analiza Deschide.md:

Republica Moldova sub regimul socialist a pierdut încet și sigur bătălia de a deveni un stat de drept în care legea, măcar aparent, să funcționeze. Dacă până la epopeea deputatului Ștefan Gațcan, Igor Dodon și PSRM-ul mai păstrau o aparență de partid democratic o dată cu tentativa acestuia de a părăsi majoritatea guvernamentală formațiunea socialiștilor și-a devoalat fără rezerve reala sa identitate: un partid autoritar, copie a modelului deja patentat de Putin în Rusia.

După modelul rusesc, Ștefan Gațcan a fost acuzat de trădare și prostituție politică iar deputații socialiști i-au dus coroane mortuare în fața porții, vechi obicei mafiot. Ce a urmat pare a fi decupat dintr-un film cu gangsteri în care pistoalele lucesc în soare iar amenințările la adresa deputatului Gațcan și a familiei sale curg pe bandă rulantă.

Realizând că simplele amenințări și semnale nu produc efect, socialiștii au trecut la sechestrarea în plină zi, în plin parlament a deputatului care a înțeles unde vrea PSRM să ducă Republica Moldova. Imaginile cu Ștefan Gațcan înconjurat de deputați socialiști sunt mai mult de cât elocvente și arată efectiv un act de răpire și presiune extremă asupra medicului.

Rezultatul în urma presiunilor și amenințărilor era unul previzibil: Ștefan Gațcan a renunțat la a mai părăsi PSRM-ul, își depune mandatul și pe motiv că s-ar teme pentru viața sa, deși nimeni în afară de socialiști nu l-a amenințat, a fost luat în custodie de către SPPS-ul controlat de Igor Dodon, noua armă de intimidare și control a președintelui.

Într-un timp foarte scurt, deputatul a făcut mai multe filmări din vie și câteva locații necunoscute (una fiind făcută unde sufla puternic briza mării), în care se vedea spaima acestuia iar masca părea nu să-l protejeze de Covid 19 dar să-i ascundă micile echimoze ”moștenire” a discuțiilor cu colegii socialiști.

Ștefan Gațcan își acoperă urmele în România

La 1 iulie întreaga presă anunța că deputatul demisionar, sub escorta SPPS,  a părăsit Republica Moldova și a venit în România de unde ar fi anunțat, tot printr-un video că este bine, este cu familia și că are nevoie de „reabilitare psiho-emoțională”. Prezența SPPS-ului lângă Ștefan Gațcan este recunoscută și de Igor Dodon, care pe un ton de ” capo de tutti capi” anunță că parlamentarul ajutat să devină ”demisionar” este sub protecția instituțiilor statului la solicitarea acestuia.

În plus chiar Dodon a recunoscut amenințările și presiunile asupra lui Gațcan făcute de socialiști: „Stimați colegi din PSRM eu categoric nu agreez unele acțiuni pe care le-ați făcut, cum ar fi: coroane, familia... Sunt niște linii care nu trebuie trecute”. 

După anunțul că Ștefan Gațcan este în România și presa din Republica Moldova și presa de dincolo de Prut au încercat să-l contacteze pe acesta și chiar să-l caute prin diferite locații turistice. Telefonul pe întreaga perioadă de la 1 la 7 iulie a fost deconectat dar acesta nu uita periodic să posteze diferite mesaje video în care confirma de zor că este bine și alături de familie. Abordat de colegii jurnaliști din Iași Gațcan a refuzat să răspundă întrebărilor lor declarând în fugă că este în România de câteva zile.

În fapt, Ștefan Gațcan a mințit deoarece doar a tranzitat România și cea mai mare parte a perioadei a petrecut-o în Bulgaria, un cunoscut fief al serviciilor secrete rusești – mai multe detalii AICI.

Conform jurnaliștilor din România în data de 6 iulie, în prima parte a zilei Gațcan a intrat din Bulgaria în România iar în seara aceleiași zile s-a cazat la hotelul Internațional din Iași, pentru a-și asigura expunerea în România. Cum până la Chișinău sunt maxim două ore de mers cu mașina cazarea pentru o noapte și o dimineață în Iași seamnă mai degrabă  cu o acțiune gândită de a-și a acoperi urmele în Bulgaria.

Urmare a unei plângeri adresată de către Victor Gurău poliției din Iași în care se preciza că deputatul moldovean ar fi fost sechestrat de o grupare criminală (detalii AICI), poliția din Iași a anchetat plângerea oferind un răspuns presei.

Dacă de jurnaliști a fugit, Ștefan Gațcan a fost extrem de cooperant cu poliția română foarte posibil și pentru că dorește să-și asigure un refugiu pentru vremuri de restriște în România singurul loc unde, conform propriilor declarații se simte sigur. 

Deși, camera de hotel unde se cazase era rezervată pentru două zile, Ștefan Gațcan a părăsit Iașiul intepestiv ieri după amiază. De la intrarea în Republica Moldova acesta a fost din nou preluat cel mai probabil de către angajații SPPS care-l păzesc și în prezent la domiciliu.

De ce a mințit Ștefan Gațcan că a stat în România și de ce a încercat să-și ascundă urmele prezenței în Bulgaria, dar, mai ales, cine l-a presat să facă aceste lucruri rămân deocamdată un mister. Cu toate acestea Ștefan Gațcan are acum șansa de a dovedi că nu este un laș, că totuși, și-a păstrat verticalitate de bărbat în ciuda presiunilor la care a fost supus. Are acum șansa să spună adevărul despre comportamentul mafiotic al PSRM și al oamenilor lui Dodon. Doar adevărul îl poate Ștefan Gațcan liber și doar adevărul îl poate ridica din genunchi și din umilința în care l-au aruncat socialiștii transformându-l într-un obiect de unică folosință.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.