Misterioasa absență a principalilor vinovați din dosarul 10 august. Sunt sau nu sunt Carmen Dan și Liviu Dragnea urmăriți penal pentru violențele din Piața Victoriei?


Misterioasa absență a principalilor vinovați din dosarul 10 august. Sunt sau nu sunt Carmen Dan și Liviu Dragnea urmăriți penal pentru violențele din Piața Victoriei?

Opinia publică, aceeași care a schimbat prin presiune soarta dosarului 10 august, a remarcat pe bună dreptate că infirmarea parțială a ordonanței de clasare anunțată public, marți, de procurorul șef al DIICOT nu conține nicio referire la Carmen Dan, fostul ministru de Interne, sau la șeful acesteia pe linie de PSD, infractorul Liviu Dranea, considerați a fi eminențele cenușii ale intervenției brutale și disproporționate a jandarmilor împotriva protestatarilor de acum doi ani.

Nici măcar jurnaliștii care stăpânesc foarte bine zona justiției nu știu dacă redeschiderea anchetei și repunerea sub acuzare a șefilor din Jandarmerie îi vizează sau nu și pe cei doi pesediști cărora le erau devotați (șefii din Jandarmerie). De altfel, Carmen Dan a fost chiar audiată de către procurorii DIICOT în decembrie 2019. Însă doar ca martor, deși pe toată durata protestului din Piața Victoriei, fosta ministră de Interne, întoarsă mai devreme din concediu, s-a aflat în biroul său de la minister, coordonând, potrivit unor mărturii, întreaga intervenție.

Redăm mai jos un comentariu interesant postat pe facebook de jurnalistul Alex Costache (TVR și G4media):

„DIICOT i-a pierdut undeva pe drum pe Carmen Dan și Liviu Dragnea în dosarul 10 August.

Să o luăm băbește. În urmă cu 2 ani, unii dintre protestatari au formulat plângere inclusiv împotriva lui Carmen Dan și Liviu Dragnea. Drept dovadă dosarul a fost luat de la Parchetul militar București la Secția Parchetelor Militare din Parchetul general întrucât competența de investigare a miniștrilor aparține PG.

Dosarul a fost luat anul trecut de DIICOT, care în acest an a dat clasare.
Cu privire la șefii Jandarmeriei, DIICOT a emis clasare sau - cum era pe vechiul Cod - SUP (scoatere de sub urmărirea penală) întrucât erau urmăriți penal.

Cu privire la Dragnea și Carmen Dan, DIICOT a dat clasare cu privire la faptele in rem care li se imputau de către cei care le-au făcut plângere sau - cum era pe vechiul Cod - NUP (neînceperea urmăririi penale) întrucât ei nu au fost urmăriți penal, dar erau vizați de plângerile penale.

Acum întrebarea e dacă decizia de redeschidere a anchetei îi vizează și pe Dragnea și Carmen Dan pentru că - dacă ar fi așa - confirmarea redeschiderii ar fi trebuit cerută la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), nu la Curtea de apel București (CAB).

Oricum, înțeleg că și dacă redeschiderea i-ar viza doar pe șefii Jandarmeriei, nu și pe Dragnea și Carmen Dan, confirmarea redeschiderii ar trebuie cerută la Tribunalul București, nu la CAB.”

CITEȘTE ȘI: Procurorul șef incompetent al DIICOT mută la presiunea opiniei publice. Șefii Jandarmeriei au fost puși din nou sub urmărire penală în dosarul 10 august. Jurnalist: „De ce mai este Giorgiana Hosu procuror șef DIICOT?

Cum au scăpat ”greii” din dosarul 10 august. Eșec al DIICOT sub conducerea Giorgianei Hosu

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.