Moise Guran avertizează că PSD poate obține un scor bun la locale și parlamentare: "Resursele de pesedism sau de comunism sunt încă mult prea mari"!

Jurnalistul Moise Guran a participat luni seară în cadrul emisiunii Legile Puterii, moderată de Denise Rifai, și a analizat scorul de la alegerile prezidențiale. 

Moise Guran nu s-a arătat la fel de optimist precum alții, semnalând că Dăncilă a luat un scor mult prea mare în turul doi în condițiile în care PSD a distrus România din 2016 încoace. Mai mult, jurnalistul a atras atenția că la prezidențiale și europarlamentare românii din Diaspora și studenții au putut vota pe listele suplimentare, dar la locale și parlamentare legea electorală nu mai permite acest lucru, ceea ce ar însemna cel puțin 2 milioane de voturi mai puține pentru tabăra anti-PSD. 

Redăm analiza jurnalistului Moise Guran:

"E un scor bun și pentru PSD. E mai mult decât mă așteptam. Eu speram ca scorul să fie undeva la 70%. În acești ani PSD a distrus această țară și ideea de democrație. Aproape am alunecat în iliberalism. Ba mai mult decât atât, ne-a propus-o pe doamna Dăncilă. Au trimis-o pe Dăncilă în toată lumea să ne facă de râs. Și doamna Dăncilă a devenit candidat la prezidențiale din partea PSD, iar eu m-am bucurat atunci și am spus că PSD e mort. Nu mi-am imaginat că 3.400.000 de oameni se vor asocia cu un astfel de om. De aceea după alegerile de duminică eu cred că resursele de pesedism sau de comunism sunt încă mult prea mari pentru viteza cu care o altă generație vrea să schimbe această țară. Din păcate pesedismul e o frână de mână trasă și înțepenită la tot ceea ce înseamnă dorințele noastre de schimbare. Încă e puternică acea frână și sunt îngrijorat.

La apropiatele parlamentare anticipate nu vor putea vota mai mult de 8 milioane de români. Mi-e teamă să nu fie mai puțini de 8 milioane. Iar dacă pesedismul sau PSD și afiliații au 3.400.000 de voturi din 8 milioane înseamnă peste 40% la care mai vine și o redistribuire. Nu sunt așa de vesel cum e toată lumea.

În primul rând, 1 milion de voturi din Diaspoa nu vor mai fi. Doi, votul pe listele suplimentare, aceeași poveste și cu Diaspora. Unde votează studentul de la Severin care a venit la București sau studentul de la Oradea care s-a dus la Cluj sau studentul de la Timișoara care s-a dus la Iași? Pe listele suplimentare. Și participarea unei bune părți a electoratului tânăr a fost pe listele suplimentare, peste 1 milion de voturi pe listele suplimentare. Ei bine, la alegerile parlamentare nu poți vota pe listele suplimentare, decât în cadrul aceleiași circumscripții. Dacă nu ești în localitatea unde ai domiciliu, nu poți vota la alegerile europarlamentare. Asta înseamnă încă un milion de voturi pierdute de dreapta, nu de PSD. (...) Din cele 6,6 milioane de voturi ale lui Klaus Iohannis, 2 milioane nu ar fi putut exista cu legea de la parlamentare. La prezidențiale și la europarlamentare votează toată lumea, toată țara e un colegiu. La locale și parlamentare e altfel. (...) Eu care eram optimist cu moartea PSD sunt bucuros acum că nu a ieșit Dăncilă", a spus Moise Guran.