Monica Macovei pune degetul pe rană: “Este necesar să oprim numirea unor politicieni în CCR”


Monica Macovei pune degetul pe rană: “Este necesar să oprim numirea unor politicieni în CCR”

Curtea Constituțională a României încalcă drepturile omului. Propoziția aceasta simplă este, de fapt, îngrozitoare, pentru că ea arată măsura în care unele instituții din România au ajuns să abuzeze de puterea pe care o au și să distrugă efectiv destinele unor oameni, doar pentru că pot. Vorbim, în realitate, despre o pată foarte vizibilă pe obrazul României, condamnată acum la CEDO pentru încălcarea dreptului la apărare și la libera exprimare a unui fost procuror șef. Procesul intentat de Laura Codruța Kovesi la CEDO este, prin rezultatul său, o palmă dureroasă pe obrazul Curții Constituționale a României, iar efectele ei sunt analizate din mai multe surse și direcții. Dar una dintre persoanele care au spus public care este adevărata problemă a CCR este fostul ministrul al Justiției, Monica Macovei, care, în calitate de avocat în materia drepturilor omului, remarcă într-o postare pe Facebook că prezența oamenilor politici în componența CCR este de o toxicitate extremă pentru statul român. Mai mult, ea ne ajută să identificăm și vinovații în cazul Laurei Codruța Kovesi.

“CEDO spune foarte clar cine a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Primul vinovat este Curtea Constituțională a României și al doilea este ministrul Justiției. CEDO a mai constatat că Laura Codruța Kovesi nu a putut contesta pe fond, într-un tribunal independent, cererea ministrului Justiției de revocare din funcție, nici decretul de revocare al președintelui. Este important să înțelegem că independența CCR este dreptul poporului la o Curte Constituțională imparțială și nu dreptul judecătorilor constituționali să facă orice doresc. A doua persoană care a încălcat CEDO este ministrul Justiției, potrivit CEDO. Tudorel Toader a argumentat în cererea de revocare faptul că doamna Kovesi a criticat public modificările aduse de PSD codurilor penale și de procedură penală și a explicat consecințele legale și practice ale acestor modificări, arătând că dispar corupția, conflictul de interese, abuzul în serviciu etc. CEDO subliniază că era chiar datoria reclamantei Kovesi să vorbească public despre aceste modificări.”, a notat fostul ministru al Justiției pe Facebook.

Dar prezența în CCR a unor indivizi cu trecut politic pare să fie, de fapt, adevărata rădăcină a răului. Căci deciziile unei instituții compuse din indivizi motivați politic nu pot fi decât discreționare și arbitrare. De altfel, Monica Macovei insistă asupra acestei stări de fapt, dar susține că de acum, ca și efect al deciziei CEDO, deciziile CCR ar trebui să fie discutabile.

“De ani de zile CCR adoptă și decizii discutabile, fără a spune prin asta că sunt neconstituționale. Dar mereu ni se spune că deciziile CCR "se aplică nu se discută". Cred că a venit vremea să le discutăm, pentru că ele decid soarta țării, a justiției, cu atât mai mult cu cât constatăm că au încălcat drepturile omului, prevăzute și de Constituție. Este necesar să oprim numirea unor politicieni in CCR. Mulți nu au pregătire în dreptul constituțional. Raportor în acest caz a fost Valer Dorneanu, fost parlamentar PSD.”, a mai scris Monica Macovei.

Sursa foto Dorneanu: Puterea.ro

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.