Moscova deține ILEGAL 5,2% din TERITORIUL Estoniei, declară oficialități de la Tallinn


Moscova deține ILEGAL 5,2% din TERITORIUL Estoniei, declară oficialități de la Tallinn

Rusia nu a retrocedat încă Estoniei 5,2% din teritoriu, a declarat ministrul de interne al republicii, Mart Helme, citat de ERR, potrivit Radio Chișinău.

Oficialul susține că Moscova „nu dorește să retrocedeze acest teritoriu, nici să ofere despăgubiri, și în genere nu vrea să discute deloc această problemă”.

Estonia este dispusă să aștepte rezolvarea problemei teritoriale în cadrul legislației internaționale, menționează Pagina de Rusia.

„Nu vom lupta cu Rusia”, s-a grăbit să adauge Helme.

Ministrul nu a precizat despre ce teritorii ar fi vorba. Dar, potrivit TASS, care citează o sursă diplomatică rusă, pretențiile Estoniei se îndreaptă spre orașul Ivangorod și parte din regiunea Peciora.

La 2 februarie 1920, guvernul bolșevic al Rusiei Sovietice a semnat Tratatul de pace de la Tartu cu Republica Estonia. În conformitate cu acest tratata, Moscova a recunoscut independența Estoniei, precum și transferul unei părți a provinciei Petrograd, inclusiv a orașelor Narva și Ivangorod, precum și a părții de vest a guberniei Pskov și orașul Izborsk.

După ce Estonia a fost ocupata de URSS în august 1940, aceste teritorii au rămas parte din Republica Sovietică Socialistă Estonă (SSR Estona) și abia după întoarcerea ocupației sovietice în republicile baltice, în 1944, Moscova a denunțat tratatul de la Tartu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.