Motivele: cum a ajuns Belgia să fie țara cu cei mai mulți morți datorită Covid-19 raportați la numărul populației. Instabilitatea politică și autocenzura presei

Președintele reputatei Case de Cultură belgiano-română Arthis – l-am numit pe domnul Liviu Hopârtean – explică, în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Vocile Diasporei”, o producție a RoZoom Press, cum a ajuns Belgia să fie țara cu cei mai mulți morți datorită Covid-19 raportați la numărul populației: 84 decese la 100.000 de locuitori.

Podul.ro vă prezintă clarificările și comentariile lui Liviu Hopârtean:  

”Belgia este o țară care de un an și jumătate nu are guvern. A mai avut astfel de perioade – acum patru ani, am fost timp de doi ani fără guvern, numai că atunci nu a venit nicio pandemie peste noi. Administrația în general funcționează prin inerție și fără politicieni, numai că într-o situație specială, cum a fost cea de anul acesta, cu pandemia, lipsa unui guvern adevărat și-a spus cuvântul. Criza a fost foarte prost gestionată.

De exemplu, în toamnă, s-a petrecut un lucru nemaiîntâlnit într-o altă țară – cei care au fost provizoriu la guvernare au constatat că stocul de materiale strategice de protecție pentru spitale era perimat. Și atunci au decis, fără să-l înlocuiască, să-l ardă, să-l distrugă. Așa că atunci când a izbucnit pandemia au fost absolut descoperiți atât în spitale cât și în casele de bătrâni și peste tot.

Este absolut inadmisibil ceea ce s-a întâmplat aici și toata lumea o recunoaște acum. Belgia a fost țara care a girat cel mai greșit situația din acest punct de vedere. De aceea infecțiile au cuprins zonele acestea vulnerabile, pentru că oamenii nu au fost protejați.

Avem asistente românce care lucrează în spitale și ne spuneau că nu pot să beau oapă sau să iau o pauză să respir pentru că sunt obligată să îmi dau masca jos, să îmi dau jos combinezonul, care ma protejează, și în momentul respectiv nu am altul cu care să-l înlocuiesc. Și atunci, timp de 8 ore sau 10 ore, indiferent de cât de cald îmi este, cât îmi e de sete, de foame, cât mă mănâncă pielea, eu rămân în același costum pentru că nu am cu ce să mă schimb, ca să pot să îmi protejez familia, ca să pot să mă protejez pe mine.

Noi să nu credem că lucrurile astea sunt absolut întâmplătoare, nu. Faptul că nu am avut un guvern adevărat care să ia măsurile ce se impuneau și-a spus cuvântul. Cei care au fost provizoriu la putere au fost foarte slabi, n-au avut susținere în spate, au crezut că se poate trece cu ușurință peste acest episod și au plătit cei care au fost vulnerabili. (...)

Belgienii au foarte multă încredere în presa scrisă în general și o urmăresc foarte atent. Ce am observat în presa scrisă din Belgia este că a existat în permanență un fel de autocenzură pentru a nu difuza știri false, dar nici pentru a nu cauza panică. Și presa a oferit astfel o carte albă, dacă vreți, guvernanților, sperând că ceea ce guvernanții decid este foarte bine. Asta s-a întâmplat până când a început presa să își dea seama că guvernanții sunt foarte slabi și incapabili să coordoneze problemele.

O să vă dau un exemplu pentru a înțelege cam ce s-a întâmplat în Belgia.  În Franța, Macron a anunțat că vrea să repatrieze manufactura din diferite țări îndepărtate. Același lucru l-au anunțat și belgienii și, bineînțeles, în momentul în care au comandat măștile au început foarte multe firme belgiene – mai ales cele de modă, fiindcă moda în Belgia e foarte dezvoltată – să producă foarte ieftin măști de protecție cu filtru pentru a le vinde guvernului belgian. În momentul în care i s-a spus că i se pot livra oricâte măști are nevoie, guvernul belgian a făcut un contract cu o firmă de apartament din Luxemburg care vindea mașini de ocazie și avea doar doi angajați. Cel mai mare contract pentru mijloace de protecție a fost făcut cu această firmă cu doi angajați care, la rândul ei, aducea aceste măști și combinezoane din Vietnam și din China.

Astfel de lucruri sunt mici exemple care au început să iasă la iveală în urma a tot ce s-a întâmplat în ultimul timp. Abia acuma presa a început să reacționeze și datorită reacțiilor virulente ale presei guvernul a luat mai rapid măsurile de relaxare și a ridicat măsurile care încălcau libertatea de mișcare, libertatea individuală. Guvernanții au început să țină seama de aceste aspecte tocmai datorită faptului că presa a început să deschidă ochii și să deschidă gura. Până spre mijlocul lunii mai, presa s-a autocenzurat în Belgia. Dacă măsurile de relaxare au fost luate, au fost luate numai datorită intervenției presei și a ONG-urilor care apără libertățile civice ale oamenilor”.

(Sursa foto deschidere: Profimedia Images)