NEBUNIA agresivă a ayatollahilor, în continuă creștere: Iranul folosește tehnică RUSEASCĂ specifică războiului electronic. Marea Britanie nu negociază cu teroriștii


  • ACP
  • Jul 29, 2019 14:01
  • 3050
NEBUNIA agresivă a ayatollahilor, în continuă creștere: Iranul folosește tehnică RUSEASCĂ specifică războiului electronic. Marea Britanie nu negociază cu teroriștii

Șeful diplomației britanice, Dominic Raab, a declarat luni că nu va accepta sugestia Teheranului de a face schimb între nava iraniană arestată conform legilor internaționale, în Gibraltar, de marina britanică, și petrolierul englez capturat de iranieni în Golful Oman – mai multe detalii AICI.

Iranul a escaladat nebunește situația tensionată din regiunea Orientului apropiat după ce i-a fost arestat, pe 4 iulie, petrolierul Grace 1, despre care britanicii primiseră informații că avea să ducă 2,1 barili de petrol iranian într-un port din Siria, încălcând embargoul impus de Uniunea Europeana. Deși, la puțin timp după arestarea navei iraniene, oficialii britanici au declarat că îndată ce se termină ancheta și se primesc asigurări că nava nu mai merge către Siria, i se va da drumul – detalii AICI –, cei de la Teheran au sechestrat petrolierul britanic Stena impero, pe 19 iulie, răspunzând golănește gestului Londrei. Pentru capturarea navei britanice au folosit tehnică rusească specifică războiului electronic, cu care au facut GPS-ul navei să ofere date false care au condus nava în apele teritoriale iraniene. După actul ostil de capturare, președintele iranian Rouhani a sugerat că cele două țări ar putea face schimb, cedând fiecare nava reținută, dar Marea Britanie rămâne fermă și nu primește târgul oferit de un regim terorist. 

Mai mult, duminică a ajuns în Golful Oman și HMS Duncan, una dintre cele mai avansate nave britanice de luptă, pentru a veghea asupra siguranței traficului naval în zonă, alături de HMS Montrose, fregata britanică ce patrulează de mai multă vreme în regiune și a salvat deja și alte nave de încercarea de capturare din partea marinei de război iraniene.

Navele de luptă americane sunt de asemenea în zonă și se așteaptă ca și alte țări să se alăture forței care ține sigură calea de navigație ce trece prin zona în care Iranul își produce agresiunile. E greu de crezut că negocierile mai pot duce undeva în condițiile în care ayatolahii par deja prinși de febra războiului, ca toți nebunii care și-au hrănit țările cu discursuri războinice până când s-au rupt de realitate și apoi s-au lansat în aventuri militare care le-au adus sfârșitul.

Anul acesta Iranul a atacat Israelul din Siria și Palestina, a atacat Arabia Saudită din Yemen, a atacat și drona americană și a amenințat cu doborârea unui avion cu zeci de oameni la bord aparținând tot armatei americane, a capturat și perolierul britanic, a atacat mai multe nave civile aparținând altor țări, a hărțuit și alte nave salvate numai de intervenția marinei militare britanice.

Singura țară care răspunde militar atacurilor Iranului este Israelul, care a lovit aerian, pe 19 iulie, cu un avion ultramodern f35, depozitele de arme și muniție iraniene din Irak aflate la 80 de km de Iran, iar miercurea trecută a bombardat o bază militară siriană unde sunt staționate forțe aflate în subordinea armatei iraniene – mai multe detalii AICI.

Acesta este răspunsul logic la acțiunile Iranului. Iar întărirea forțelor militare a țărilor din NATO în zonă e absolut necesară, pentru a putea fi oprite la timp următoarele atacuri militare iraniene, care, după cum au stat lucrurile în ultimul timp, nu au cum să întârzie.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.