Negocierile PNL-USR, fără rezultat. Dan Barna condiționează în continuare susținerea Guvernului Orban


Negocierile PNL-USR, fără rezultat. Dan Barna condiționează în continuare susținerea Guvernului Orban

Președintele USR, Dan Barna, a făcut vineri declarații la finalul negocierilor cu PNL privind susținerea Guvernului Orban.

Astfel, Dan Barna a reiterat că va susține Guvernul Orban doar în cazul în care va fi găsită o majoritate parlamentară care să susțină măsurile dorite de USR și anume: "1. Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi - esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local. 2. Adoptarea inițiativei “Fără Penali în Funcții Publice” pentru care au semnat peste un milion de români. 3. Desființarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulți au comis noi fapte de violență. 4. Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de comisar european ce revine României".

"A fost o primă discuție. O să vedem ce se va întâmpla luni și marți cu inițiativele despre care am vorbit și anume Fără Penali, primari în două tururi și recursul compensatoriu. Am stabilit să ne vedem marți după-amiază sau miercuri dimineață pentru încă o rundă de negocieri și eventuale decizii.  (...) A existat într-adevăr o deschidere explicită a premierului desemnat pentru aceste măsuri. Au spus că susțin și urmează să întreprindă și un dialog și negocieri cu celelalte partide pe care contează în constituirea majorității", a declarat Dan Barna. 

Totodată, întrebat, din nou, dacă USR ia în calcul intrarea la guvernare, Dan Barna a precizat că doar după alegerile anticipate.

"Vrem să intrăm la guvernare, dar e nevoie de o majoritate parlamentară care să susțină aceste reforme. Or, lucrul ăsta nu se poate întâmpla cu actuala compoziție a Parlamentului", a mai spus liderul USR.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.