Nelu Tătaru declară război „caracatiței Unifarm”. Ce șanse are un politician, acuzat și el recent de nepotism, contra mafiei conectată cu „serviciile”?


Nelu Tătaru declară război „caracatiței Unifarm”. Ce șanse are un politician, acuzat și el recent de nepotism, contra mafiei conectată cu „serviciile”?

Ministrul Sănătățîi, Nelu Tătaru,  a declarat că intenționează să reformeze din temelii sistemul medical, reformă ce ar presupune mai ales „desfacerea caracatiței" care controlează sănătatea publică de zeci de ani.

"Ce pot să asigur pe cei din spectrul politic, dacă am deranjat voi continuă și îi asigur că voi desface caracatița și de la antibiotice și de la Unifarm, iar tocmai reforma în Sănătate pe care vreau să o fac va duce și la desfacerea caracatiței din tot sistemul medical", a spus Tătaru, duminică, la Digi 24.

Unifarm – companie aflată în portofoliul Ministerului Sănătății – este condusă în prezent de Adrian Ionel, despre care se spune că ar fi „omul SRI”. Detalii AICI.

Achizițiile murdare din starea de urgență, când s-a ajuns chiar în situația de a plăti, din banii statului, milioane de euro pe măștile neconforme ale unei fabrici de scutece din China, par să trădeze modul de lucru specific „serviciilor”. Adrian Ionel este absolvent al celebrei Academii Naționale de Informații din cadrul SRI, o adevărată fabrică de doctorate plagiate. Libertatea a scris recent, după scandalul măștilor neconforme „made in China”, că Ionel a fost concomitent director la Unifarm și Cantacuzino, în 2015 și 2016, însă incompatibilitatea semnalată de auditul ministerului a fost ignorată.

La sfârșitul lunii mai, achizițiile din pandemie și ușurința cu care s-au cheltuit milioane de euro, cumpărându-se, de către aceeași Unifarm de la firme dubioase deținute de diverse persoane conectate cu serviciile de informații, măști bune de aruncat la gunoi și izolete la 17.000 euro bucata, au intrat în atenția DNA care a solicitat documente de la compania suspectată de tranzacții dubioase și de la Ministerul Sănătății. Detalii AICI.

Ministrul s-a referit și la acuzațiile PSD (dar și ale presei) potrivit cărora și-ar fi angajat rude în "funcții importante în aparatul de stat" . Este vorba despre două numiri controversate la Antibiotice Iași, din fieful liberal al lui Tătaru de la Vaslui (Nelu Tătaru este liderul PNL Vaslui): pe de o parte, Mihaela Vlada, director al DSP Vaslui, și pe controversatul Lucian Timofticiuc, patronul publicației Vremea Nouă (cu sediul la Vaslui) și fost consilier al lui Victor Costache. Vlada, care este, potrivit siteului ziaruldevaslui.ro, verișoara ministrului Tătaru, a fost numită în AGA de la Antibiotice Iași, iar Timofticiuc a fost desemnat administrator provizoriu pentru o perioadă de patru luni în locul fostului secretar de stat Cristian Grasu.

"S-ar părea că îi deranjează ceva. Ce pot să spun este că cele două persoane menționate nu sunt nici rude. Cele două persoane menționate, ne referim la Antibiotice Iași, au ajuns în Ministerul Sănătățîi înainte de a ajunge eu. Au fost numiți în adunarea generală a acționarilor de predecesorul meu.

A fost un moment acum când o demitere, și-a dat demisia cineva din consiliul de administrație și a trebuit pus reprezentantul Ministerului Sănătății strict provizoriu până la acea alegere printr-un concurs, printr-o oferta, provizoriu strict. Iar pentru adunarea generală a acționarilor în locul acelei persoane s-a numit, efectiv, directorul de sănătate publică Iași care nu a putut să vină și a venit directorul de sănătate publică Vaslui. La fel, director de sănătate publică de 10 ani, prin concurs", a explicat Nelu Tătaru.

Întrebat dacă se teme că Guvernul Orban ar putea să pice la moțiunea de cenzură pe care PSD amenință că o va depune dacă Executivul nu va dubla pensile, Tătaru a răspuns că actualul cabinet tocmai a trecut printr-o pandemie și că nu se poate teme de un gest electoral al social-democraților. 

”Tocmai am trecut printr-o pandemie. Credeți că ne este frică de o moțiune de cenzură?”, a conchis Nelu Tătaru, duminică, la Digi24.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.