Nelu Tătaru exclude categoric întoarcerea la „starea de urgență”, cu toate că personalul medical este „deznădăjduit”. „Aș recomanda să nu ne relaxăm”


Nelu Tătaru exclude categoric întoarcerea la „starea de urgență”, cu toate că personalul medical este „deznădăjduit”. „Aș recomanda să nu ne relaxăm”

Întrebat în ce context ne-am putea întoarce în starea de urgență, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, aflat în vizită la Spitalul Județean Galați, unde aproape 80 de cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus, a răspuns că nu vede în acest moment un „pericol pentru starea de urgență”.

„Recomand în același timp menținerea și păstrarea acelor precauții. În acest moment gestionăm situația, locuri sunt în terapie intensivă. Vizăm o relaxare atât a populației civile, cât și a personalului medical într-o oarecare măsură. După cum ați văzut am intrat în corturi, am intrat la primiri urgențe pentru a vedea cum se manifestă personalul medical și cât de aglomerat este. Dacă nu am văzut aglomerație, am văzut un pic de relaxare din partea personalului medical. Aș recomanda să nu ne relaxăm. Încă nu am trecut pasul”, a mai spus ministrul în cadrul unor scurte declarații de presă făcute la ieșirea din spital.

Cât privește faptul că tot mai multă lume tinde să creadă că noul coronavirus este o invenție, Tătaru este de părere că de vină ar fi și graba politică în virtutea căreia s-au „recomandat anumite idei”. „Anumite idei care s-au perpetuat, precum bagatelizarea a ceea ce a fost, efortul de peste trei luni de zile. Poate noi suntem subiectivi, dar cei din exteriorul țării nu sunt deloc subiectivi și vor lua decizii în privința noastră. (...) Corpul medical este deznădăjduit pentru că munca nu numai că nu le este apreciată, dar în momentul ăsta chiar se calcă pe munca lor, forțând un pic și efortul și răbdarea lor. (...)

În ce privește măsurile de relaxare, acestea au fost asumate cu creșterea numărului de cazuri, în condițiile în care se respectau niște norme. Fiecare măsură de relaxare, de comun acord cu agentul economic care stătea în spatele acelei măsuri, a mers cu o serie de norme iar respectarea acestora trebuia să aducă doar un minim de creștere urmată de o scădere progresivă. Noi trebuia să avem măsuri de relaxare și la 1 iulie, ceea ce nu s-a mai putut întâmpla. Românii trebuie să trăiască cvasinormal...”, consideră Tătaru.

„Euthyroxul, euthyroxul”, i-a strigat o doamnă lui Nelu Tătaru la sfârșitul declarațiilor de presă, referindu-se la faptul că importantul medicament pentru cei afectați de boli ale tiroidei lipsește în continuare din farmacii în ciuda promisiunilor de rezolvare a crizei.

Spitalul Județean Galați este cea mai mare unitate medicală din județ, iar în acest moment 78 de cadre medicale din 11 secţii sunt infectate cu SARS-CoV-2.

Cea mai afectată este secţia de Medicină Internă II, cu 28 de cazuri, şi Cardiologie, cu 24 de cazuri de COVID-19 De asemenea, o liftieră a spitalului este infectată.

Cea mai mare parte a cadrelor medicale infectate nu prezintă simptome, unitatea sanitară încercând să-și continue activitatea în aceste condiții dificile.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.