Netflix detonează BOMBA: ”FAMILIA”, enigmatica organizație religioasă din SUA care l-a momit pe Iohannis cu referendumul pentru familia tradițională. Cazul spioanei kaghebiste Maria Butina


Netflix detonează BOMBA: ”FAMILIA”, enigmatica organizație religioasă din SUA care l-a momit pe Iohannis cu referendumul pentru familia tradițională.  Cazul spioanei kaghebiste Maria Butina

Unul dintre cele mai recente (lansarea a avut loc pe 9 august) documentare produse de prestigioasa companie americană Netflix”Familia. Fundamentalismul și politica americană” – dezvăluie, prin intermediul scriitorului și jurnalistului de investigații Jeff Sharlet, dar și prin expertiza altor voci autorizate, că așa-numita ”Familia”, o controversată și enigmatică organizație creștină ultra-conservatoare din Statele Unite, s-a folosit de influența pe care o are la Washington pentru a face lobby și pentru a se implica intens în organizarea și desfășurarea, în România, a deja celebrului referendum pentru familia tradițională.

Totul neoficial și la directiva misterioasei Familii (numită și ”Frăția”), întrucât politica externă oficială a SUA nu comportă nici cel mai mic interes pentru tematica amintită. În schimb, așa cum media românească a arătat în repetate rânduri, o parte dintre reprezentanții Coaliției pentru Familie (dar și numeroși alți susținători ai eșuatului referendum) sunt fie rusofili pe față, fie anti-occidentali și anti-americani virulenți.

Documentarul Netflix expune culisele vizitei efectuate în România, în 2017, de unul dintre cei mai influenți emisari ai Familiei – congresmanul Robert Aderholt, a cărui vizită a fost plătită de Familie și aranjată de deputatul PNL Ben-Oni Ardelean, despre care aflăm (în episodul 4, potrivit propriilor dezvăluiri) că este un vechi și activ membru al Familiei, pe care este gata să o servească oricând.

Cu prilejul vizitei din 2017, Robert Aderholt a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu distincția Ordinul național ”Steaua României”, a avut o întâlnire cu puțin spus controversatul Marian Munteanu (prezentat drept ”extremist de dreapta”) și a oferit un interviu aranjat la Antena 3, în compania lui Mihai Gâdea, care dădea mecanic din cap, îngălat nevoie mare, în timp ce congresmanul făcea campanie deșănțată în favoarea referendumului pentru familia tradițională.

Documentarul Netflix explică pe larg și pe înțelesul oricui faptul că tematica populistă și retrogradă vizând interzicerea căsătoriilor gay în România NU s-a aflat vreodată și nici NU se află pe agenda politicii externe a SUA, unde 60% din populație este de acord cu astfel de căsătorii.

Astfel, congresmanul Robert Aderholt a descins în România doar la directivele Familiei, organizație care încearcă să-și impună viziunile ultra-conservatoare în peste 50 de state ale lumii. Potrivit documentarului, Familia se bucură de serviciile de lobby a cel puțin șapte congresmani (”congresmanii misonari” este una dintre poreclele uzitate de presa din SUA) care au legături dubioase cu dictaturi din lumea a treia, în special din Africa neagră, cu Rusia  (vom dezvolta și acest aspect) și cu diverse state foste sovietice din Estul și Sud-Estul Europei, legături care uneori s-au soldat, așa cum veți vedea, cu dosare babane în instanță și cu ani de pușcărie.

Ca o paranteză, precizăm că Robert Aderholt a călătorit, de-a lungul a 16 ani, în nu mai puțin de 18 țări, și asta doar pentru a face lobby diverselor obiective urmărite de Familie. Un amplu scandal a stârnit și senatorul Jim Inhofe, care a făcut nu mai puțin de 150 de vizite în Africa, pe bani publici, la solicitarea aceleași Familii.

Jurnalistul de investigații Jeff Sharlet comentează astfel vizita lui Robert Aderholt în România: ”Aderholt nu e un politician renumit în SUA, deși a lucrat cu Familia de mai mulți ani. Însă în România este o personalitate. În România, Albania, Muntenegru... Familia se concentrează pe țărișoare nebăgate în seamă de nimeni altcineva și înțelege că ele pot avea o influență mult peste dimensiunile lor”.

Coaliția pentru Familie este numită ”grupare-umbrelă” și se vorbește despre legăturile acesteia cu Familia.

În cadrul documentarului este intervievat și Vlad Viski, directorul executiv al MozaiQ, organizație care militează pentru drepturile comunității LGBT – el vorbește despre ura viscerală care domenește în discursul public din România și despre faptul că violențele la adresa comunității gay au explodat de-a lungul ultimilor trei ani, pe fundalul populismului politic proferat în special de PSD și ALDE, dar nu numai.  

”Sunt unii parlamentari români care aparțin unor culte evanghelice, de exemplu Ben-Oni Ardelean. El a fost susținut de anumite grupări religioase pentru promovarea agendei lor”, explică Vlad Viski.

Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean a acceptat să fie intervievat de realizatorii documentarului și a expicat că este un membru vechi și activ al Familiei (care mai este numită și ”Frăția”/există documente oficiale cu ambele titulaturi):

”Prima persoană care a luat legătura cu Frăția a fost pastorul meu din orașul Hațeg, unde am crescut. El a format primul grup de rugăciune după modelul Frăției, din SUA. A pus bazele acestui grup, care se întrunea anual. După câțiva ani, am fost pus în legătură cu Frăția în SUA. Cred că este un concept foarte bun de a avea în Iisus un model de conducere, de credință. Și este o rețea care creează prietenii. Domnul congresman Aderholt îmi este un prieten drag și mulți dintre membrii Congresului SUA sunt și ei buni prieteni de-ai mei, cum sunt și parlamentari din alte țări. Este foarte important ca toți cei din rețea să știe că avem prieteni peste tot. Ne consultăm în diferite chestiuni și încercăm să ne ajutăm să protejăm Familia. Să încercăm să promovăm un mod mai bun de a ne trăi viața în numele lui Iisus”, a spus Ardelean.

Printre altele, Ben-Oni Ardelean se laudă că a efectuat numeroase vizite în SUA, evident, la chemarea Familiei – în documentar sunt prezentate mai multe fotografii, una dintre acestea înfățișându-l în compania președintelui PNL, Ludovic Orban, și a congresmanului Robert Aderholt; o alta îl prezintă pe Ardelean în imediata proximitate a unui alt controversat emisar al Familiei, congresmanul Bob Mc Ewen, protagonist al mai multor scandaluri în SUA.

”Un proiect major este diplomația religioasă. Este un proiect pe care-l coordonează câțiva prieteni de-ai mei de la Washinghton”, mai asigură Beni-Oni Ardelean, umflându-se în pene mai ceva ca un păun.

Întrebat dacă Familia s-a implicat în organizarea referendumului pentru familia tradițională din România, deputatul PNL a răspuns: ”Am menționat Frăției că urma să avem un referendum, când am fost ultima oară în SUA în vizită, anul trecut (n. red. – 2017). De atunci am discutat cu ei de mai multe ori despre cum se desfășoară procesul. Frăția, ei sunt niște oameni pe care îi pot suna oricând, iar problema mea devine numaidecât problema lor”.

Familia, dictatorii și politicienii corupți

Trebuie spus că, de-a lungul anilor, organizația religioasă internațională Familia a fost implicată în numeroase scandaluri – și-a început activitatea la mijlocul anilor '30, în America, mereu sub aceeași secretomanie, iar, în timp, ramificațiile Familiei ajung la dictaturi africane, la organizații teroriste islamice și, nu în ultimul rând, la Kremlin, capitala internațională a Imperiului răului.

Micul dejun național cu rugăciune, o rampă pentru ”aleși”

Pe scurt, Familia este organizatoarea dintotdeauna a așa-numitului Mic dejun național cu rugăciune, la care, de-a lungul timpului, au participat toți președinții Statelor Unite de la Eisenhower în sus, dar și alte nume grele ale politicii de pretutindeni. Acest Mic dejun național cu rugăciune – practică pe care Familia o exportă masiv în peste 50 de state ale lumii, printre care și România – reprezintă, potrivit jurnaliștilor de investigații citați de Netflix, un cadru în care această organizație selectează și invită oameni foarte puternici – premieri, afaceriști, înalți demnitari, diplomați cu greutate, lideri religioși, personaje care promit în diverse domenii de interes – pentru a-și spori aria de influență și relațiile, totul sub paravanul neoficial al ”diplomației lui Iisus”, concept enigmatic invocat și de liberalul Beni-Oni Ardelean. Presa din Statele Unite a ridicat numeroase semne de întrebare, în ultimele decenii, cu privire la relațiile Familiei cu dictatori genocidari (din Uganda, Nigeria, Republica Centraficană, Libia ș.a.m.d.), relații direct interesate și profund imorale, indiferent de optica în care ne-am raporta la evidențele prezentate – potrivit jurnaliștilor de investigații citați, nu de puține ori, Familia a facilitat accesul la Micul dejun național cu rugăciune al unor politicieni cercetați pentru fapte de corupție și legături cu crima organizată sau traficul de arme și terorismul internațional, necontând deloc problemele și faptele acestora, ci doar rolul, relațiile, averile și influența lor. Însă cel mai mare scandal iscat de Familie a avut în centru un spion al Rusiei.  

Familia și Rusia

La 13 decembrie 2018, după ce FBI o arestase la Washington, tânăra rusoaică Maria Butina a pledat vinovată de conspirație, recunoscând că este agentă a guvernului Federației Ruse, minsiunea ei constând – surpriză! – în infiltrarea Micului dejun național cu rugăciune, în 2017, cu o consistentă delegație de ruși descriși drept ”consilieri puternici ai lui Vladimir Putin, primari influenți și rectori universitari”.

Printre aceștia s-a numărat și controversatul Aleksandr Torshin – un apropiat al lui Putin, care avea să fie interzis în SUA, începând cu 2018, și care, la Micul dejun național cu rugăciune din 2017 a încercat, fără succes, să capete o întrevedere personală cu Donald Trump, întrevedere care, potrivit documentarului Netflix, a fost contramandată în ultimul moment, datorită unor informații provenite din partea serviciilor secrete americane. Potrivit comunicatului oficial al Ministerului Justiției, Maria Butina – care activa în SUA sub paravanul de activistă vocală și atrăgătoare pentru organizațiile posesorilor de arme – avea rolul de a deschide ”un canal neoficial între Moscova și Statele Unite, prin care Rusia să penetreze mecanismele de luare a deciziilor în SUA”. De notat și că, în 2018, înaintea arestării, Butina pregătea o delegație de nu mai puțin de 60 de ruși pe care intenționa să-i infiltreze, din nou, la Micul dejun național cu rugăciune, numai că planurile i-au fost spulberate definitiv de FBI. Interesant este că, potrivit jurnaliștilor de investigații citați în documentarul Netflix, Familia i-a asigurat intrarea Mariei Butina la eveniment, laolaltă cu delegația rusească amintită, în condițiile în care Familia este organizatoarea dintotdeauna a Micului dejun național cu rugăciune – după cazul ”Maria Butina”, serviciile secrete filtrează la sânge invitații la acest eveniment anual la care prezența președintelui SUA este considerată o tradiție. De notat și că legăturile și colaborările Familiei cu Rusia sunt multiple și solid probate, potrivit documentarului Netflix, acestea nerezumându-se doar la cazul ”Maria Butina”.

Când derbedeul Putin pozează în conservatorul lui pește prăjit

Specialiștii avertizează că Vladimir Putin a încercat, începând cu 2012, o schimbare propagandistică a politicii oficiale, demarând un lobby masiv în cercurile creștine evanghelice ultra-conservatoare din Statele Unite. Multe dintre eforturile propagandistice ale Rusiei s-au axat, ani de zile, pe încercarea obsesivă de a face astfel încât să nu mai fie percepută ca un rău absolut (mai vechiul Imperiu al răului – sintagmă care spune totul), ci dimpotrivă, ca o Rusie aliată cu SUA în opțiuni conservatoare. În această logică operațională și mincinoasă s-a înscris, finalmente, și misiunea Mariei Butina. În aceeași logică propagandistică – perfect operabilă în România, până la un punct, fiindcă suntem ortodocși, la fel ca rușii – s-au înscris și manipulările Kremlinului privind eșuatul referendum pentru familia tradițională.  

Familia și terorismul islamic

Mai trebuie spus și că, în 2012, fostul congresman Mark Siljander – unul dintre colaboratorii predilecți ai Familiei – a fost condamnat de un tribunal federal la un an și o zi de închisoare, după ce a pledat vinovat pentru obstrucționarea justiției. Potrivit anchetatorilor, fostul congresman primise o ”donație” consistentă din partea unei organizații islamiste radicale, care îi plătea astfel lui Siljander lobby-ul pe care acesta îl desfășura, la Washington, pentru scoaterea acelei organizații de pe lista Departamentului de Stat privind organizațiile teroriste islamice. Jurnalistul de investigații Jeff Sharlet explică și faptul că Mark Siljander a vărsat ”donația” primită de la gruparea islamică radicală în conturile… Familiei, pentru servirea căreia a străbătut lumea în repetate rânduri.

 |inline|https://cms.podul.ro/image/af9cb40787b574a3038f899eb20059fb|landscape|c|jpeg|Jeff_Sharlet_pic.0.jpg|(Jeff Sharlet, scriitor și jurnalist de investigații american. A scris două cărți despre Familie și a lucrat, printre alte instituții media de prestigiu, la The New York Times Magazine, The Washington Post, Oxford American sau Esquire) |left|

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.