VIDEO. Libanezii vor „Revoluție”, temându-se că actuala clasă politică, putred de coruptă, va fura până și ajutoarele sinistraților/Zeci de mii de oameni solicită ca Franța să preia controlul asupra țării/Impresionanta vizită a președintelui Macron la locul dezastrului

„Nicio investigație nu a avut loc! Nimănui nu-i pasă de noi. Suntem singuri! De ce?!”, urlă cu disperare și lacrimi în voce o femeie din rândul sutelor de libanezi furioși care l-au însotițit pe președintele Franței, Emmanuel Macron, de-a lungul celei mai afectate străzi din Beirut de suflul exploziilor din 4 august.

Liderul francez are mască pandemică care îi mai alunecă uneori în înghesuiala de care nu pare însă deloc deranjat și mânecile de la camașa imaculată suflecate până la coate. Emoția e atât de intensă, durerea oamenilor care plâng în hohote atât de zguduitoare, rugămințile lor disperate, că președintele renunță la importanta distanțare fizică și se îmbrățișează strâns cu cei îndurerați. Oamenii sunt furioși pe actuala clasă politică pe care o acuză de incompetență și corupție.


Bilanțul celor două explozii din seara de 4 august e de cel puțin 145 de morți (potrivit Reuters), 5000 de răniți și un sfert de milion rămași fără locuință. Multe persoane sunt încă de negăsit și să bănuiește că numărul morților ar putea spori serios în următoarele zile după cercetări minuțioase la locul exploziilor provocate de depozitarea în condiții improprii a 2750 de tone de nitrat de amoniu.

Guvernul este acuzat de neglijență și nepăsare, iar tensiunea din capitala calamitată crește de la o zi la alta pe fondul unei sfidătoare lipse de solidaritate și empatiei a clasei politice cu poporul aflat în suferință.

Neîncrederea în actuala clasă politică este atât de profundă încât sinistrații sunt convinși că guvernanții vor fura până și ajutoarele umanitare internaționale.

Macron le-a promis ferm oamenilor disperați că Franța va superviza distribuirea acestora astfel încât să ajungă direct la cei afectați.

Pe parcursul vizitei sale, mai multe voci din numeroasa mulțime care l-a acompaniat strigându-și durerea au îndemnat la „Revoluție” și i-au spus liderului francez că oamenii se pregătesc să dărâme regimul. Macron le-a răspuns că nu a venit să înlăture actuala putere, dar că va vorbi cu toate forțele politice pentru „realizarea unui nou pact de guvernare”, pentru implementarea reformelor și combaterea corupției endemice. 

Presa internațională a publicat joi informații despre existența unei petiții online semnate de peste 44.000 de persoane, prin care semnatarii solicita cer ca Franța să preia controlul asupra Libanului, în contextul gravei crize economice care afectează țara, amplificată de pandemia de COVID-19. Exploziile din port au distrus uriașe stocuri de mărfuri și alimente, iar sinistrații, convinși că politicenii lor sunt incapabili să gestioneze noua calamitate, se tem că vor fi lăsați de izbeliște, fără un acoperiș deasupra capului și fără să aibă ce mânca.

„Libanul va fi plasat sub un mandat francez pentru următorii zece ani (...) Oficialii din Liban și-au arătat în mod clar inabilitatea de a conduce țara. Cu un sistem eșuat, corupție, terorism și miliții, țara a ajuns la ultima suflare. (...) Credem că Libanul ar trebui să se întoarcă sub controlul Franței pentru a fi restabilită o guvernare curată și durabilă”, se arată în textul petiției. (Libanul a fost colonie franceză între 1920 și 1945. Populația sa se ridică în prezent la 6,8 milioane)

Potrivit corespondentului NT Times, președintele Macron este primul oficial de pe planetă care vizitează portul încă fumegând apocaliptic. Până joi seară, niciun politician libanez nu se deranjase să se deplaseze la locul dezastrului propriei națiuni. „Libanezii sunt în stradă, arătându-și solidaritatea unii față de alții. Autoritățile sunt însă pur și simplu absente. Este impresionant și dezolant în același timp”, spune Rima Tarabay, o libaneză din Beirut.

Joi seară, forțele de ordine libaneze au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa zeci de manifestanţi care protestau după exploziile masive din portul Beirut, devenite deja un simbol al incompetenţei şi corupţiei autorităţilor. Protestatarii au vandalizat magazine şi au aruncat cu pietre în poliţişti în cartierul parlamentului, scrie agerpres.ro. Mai mulţi manifestanţi au fost răniţi în riposta poliţiei.