NEWS ALERT! Camera Reprezentanților începe procedura de destituire a președintelui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă este acuzat că "a trădat jurământul" de preşedinte, "securitatea naţională" şi "integritatea alegerilor"


NEWS ALERT! Camera Reprezentanților începe procedura de destituire a președintelui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă este acuzat că "a trădat jurământul" de preşedinte, "securitatea naţională" şi "integritatea alegerilor"

Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA și lideră a democraților din Congresul SUA, a anunţat marţi seară lansarea unei investigaţii parlamentare care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump.

"Săptămâna aceasta, preşedintele Donald Trump a recunoscut că i-a cerut preşedintelui Ucrainei să comită acţiuni care să îl ajute pe el din punct de vedere politic. Prin urmare, Camera Reprezentanţilor iniţiază astăzi o anchetă oficială în sensul demiterii. Le cer celor şase comisii să demareze investigaţiile sub această umbrelă", a declarat Nancy Pelosi, citată de Fox News.

Liderul de la Casa Albă a respins acuzațiile lui Nancy Pelosi (foto sus alaturi de Trump), apreciind că este vorba de un act de "hărţuire prezidenţială", scrie mediafax.ro.

Preşedintele american este suspectat că a făcut presiuni asupra Ucrainei în încercarea de a aduce prejudicii fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, care ar putea fi rivalul său la scrutinul electoral din 2020. Fiul politicianului, Hunter Biden, a început să lucreze pentru o companie ucraineană din domeniul gazelor începând din 2014. 

Donald Trump este acuzat că s-a folosit de funcția pe care o are pentru a face presiuni asupra președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, ca să-l determine pe acesta să declanşeze o anchetă de corupţie împotriva lui Biden. Ar fi făcut acest lucru într-o conversație telefonică, în luna iulie.

Fiul lui Joe Biden a devenit directorul companiei de gaze naturale din Ucraina în perioada în care tatăl său era vicepreședintele SUA. Donald Trump susține că această numire a încălcat legea și ar fi insistat pe lângă actualul președinte ucrainean să pornească o investigație.

Dezvăluirile au fost făcute de o sursă familiară cu situația. Mai mult, președintele Trump i-ar fi cerut asistentului său, Mick Mulvaney, să blocheze un ajutor militar de câteva milioane de dolari destinat Ucrainei, cu o săptămână înainte de a avea respectiva convorbire cu președintele Zelenski, au declarat pentru CNN două surse de rang înalt din administrație.

Luni, Trump negase că ar fi condiţionat ajutorul militar pentru Ucraina de declanşarea unei anchete la Kiev împotriva fostului vicepreşedinte american Joe Biden şi a familiei acestuia. Marți, Donald Trump a anunţat că va continua să blocheze ajutoarele americane pentru Ucraina. La sosirea la Adunarea Generală a ONU, el a declarat reporterilor că Europa ar trebui suporte o parte mai mare a poverii financiare pentru asistenţa acordată Kievului.

Fondurile respective au fost deja aprobate de Congresul Statelor Unite. Mai mulţi membri ai Comisiei pentru Alocări Bugetare a Senatului au anunţat încă din 12 septembrie că administraţia condusă de Trump a deblocat ajutoare în valoare de 250 de milioane de dolari, destinate sprijinirii Ucrainei în lupta cu separatiştii pro-ruşi susţinuţi de Moscova. Cu acea ocazie, Trump a avut conflicte cu Congresul, inclusiv cu colegi din Partidul Republican, din cauza practicii executivului de la Washington de a ocoli deciziile legislativului şi de a aloca fonduri pentru a-şi finanţa propriile iniţiative politice.

Donald Trump a recunoscut că a abordat cu președintele Ucrainei subiectul Biden, dar neagă că ar fi făcut vreo presiune asupra liderului de la Kiev. Mai mult, el a anunţat marţi că a autorizat publicarea conversaţiei telefonice pe care a avut-o cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul în care democraţii urmăresc lansarea unei proceduri pentru destituirea sa.

 "Faptele preşedintelui până în prezent au încălcat Constituţia", a susţinut preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor.

Donald Trump "a trădat jurământul" de preşedinte, "securitatea naţională" şi "integritatea alegerilor" americane, a susţinut cu fermitate Pelosi în alocuţiunea pronunţată în Congres, scrie agerpres.ro

"Astăzi anunţ că această Cameră a Reprezentanţilor deschide o anchetă oficială în vederea unei proceduri de destituire", a continuat politiciana democrată, reticentă până acum să iniţieze un demers de acest tip.

La nivel practic, Pelosi a solicitat unui număr de 6 comisii ale camerei inferioare, care anchetează deja activităţile preşedintelui american, să se înscrie în cadrul acestei proceduri.

În mod concret, aceasta înseamnă că, dacă vor reuşi să adune suficiente capete de acuzare, aceste comisii ar putea să redacteze articolele unei puneri sub acuzare care va fi apoi supusă votului în cadrul unei şedinţe plenare.

Partidul Democrat deţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor, iar preşedintele Trump riscă să fie pus sub acuzare, ceea ce s-a întâmplat doar în cazul a doi din predecesorii săi în istoria SUA: democraţii Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1998 pentru scandalul legat de stagiara de la Casa Albă Monica Lewinsky. Până acum niciun preşedinte american nu a fost destituit.

Procedura prevede ulterior un vot în Senatul controlat de republicani. Doar un vot cu majoritatea a 2/3 ar putea conduce la destituirea preşedintelui ceea ce, în stadiul actual, pare puţin probabil.

Consecinţele acestui demers democrat asupra campaniei prezidenţiale din 2020 sunt imprevizibile, notează AFP.

Marţi, preşedintele Trump a apreciat că va avea un efect pozitiv asupra popularităţii sale în context electoral.

"Toţi spun că va avea un efect pozitiv pentru mine cu ocazia scrutinului" a declarat Trump, care şi-a propus să obţină un al doilea mandat la alegerile din noiembrie 2020.

Apreciind drept ridicolă perspectiva destituirii sale, Donald Trump i-a acuzat pe democraţi că acest demers reprezintă un calcul politic: "Nu ştiu cum să mă oprească" înaintea alegerilor prezidenţiale, declarase Trump în dimineaţa zilei de marţi. 

„Mă aflu în prezent la Naţiunile Unite, unde reprezint ţara noastră, dar am autorizat publicarea mâine (miercuri) a transcrierii complete (...) a conversaţiei mele telefonice cu preşedintele ucrainean”, a postat Donald Trump pe Twitter. „Veţi vedea că a fost vorba de o convorbire telefonică amicală şi adecvată din toate punctele de vedere”, a continuat şeful statului american. „Fără presiuni şi, spre deosebire de Joe Biden şi fiul său, fără contra-prestaţie! Toate acestea nu sunt altceva decât continuarea celei mai mari vânători de vrăjitoare din istorie”, a conchis Donald Trump.

SURSE: AGERPRES, MEDIAFAXDIGI24

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.