Nici în plină epidemie de coronavirus, pesediștii nu se opresc din furat banii destinați sănătății!


Nici în plină epidemie de coronavirus, pesediștii nu se opresc din furat banii destinați sănătății!

N-am avut mai nici o surpriză când am aflat că doamna Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, a fost arestată după ce a cerut șpagă 7% din valoarea unui contract de înzestrare a spitalului pe care-l conduce, Spitalul Județean Maramureș. Am fost puțin mirat de valoarea mitei: doar 7%.

În mai 2018, cu puțin înainte ca Klaus Iohannis să o dea afară de la șefia DNA, la presiunea PSD, doamna Kovesi spunea: “DNA a identificat manageri de spitale care iau mită de la furnizorii de produse şi servicii. Condiţionează buna derulare a contractelor încheiate şi plata facturilor de achitarea unor „comisioane” cuprinse între 5 şi 20% din valoarea contractului şi obţin beneficii nelegale de ordinul milioanelor de euro“! Banii furați de la pacienți se duc apoi la partide sau în campaniile electorale, a mai explicat fosta șefă a DNA.

Și, ce s-a întâmplat după ce doamna Kovesi a lansat acest avertisment? Nimic. Dânsa a fost dată afară, iar PSD a continuat să numească “ politic“ managerii spitalelor. De fapt, “politic“ este un eufemism: managerii de spitale sunt numiți de grupări de interese transpartinice - observați că actualul ministru, liberalul Costache, nu s-a atins de mai nici un manager de spital numit de PSD – care apoi înhață contractele de achiziții. În timp ce pacienții mor de foame prin spitale și-și cumpără singuri medicamentele, o mafie de beurani și arafați face averi impresionante, vămuind orice achiziție.

Scriu despre corupția din sistemul de sănătate din 2015, când am urmărit atent cazul baronului PSD din Mehedinți Adrian Duicu, înhățat de DNA în timp ce controla atent achizițiile de la spitalul județean aflat în subordinea sa. Și atunci, ca și acum, opinia publică a fost indignată. Dar, după ce indignarea  a trecut, ce s-a întâmplat? Din nou, nimic. Mașinăria de făcut bani deturnați din Sănătate nu s-a oprit nici o clipă. Jaful a continuat. Pacienții au continuat să moară cu zile în spitalele de stat. Arafat rămâne purtătorul de cuvânt al acestei mafii, iar PNL îl menține secretar de stat în guvernul Orban.

În loc de concluzie, dați-mi voie să mă autocitez și să las aici ceea ce scriam în martie 2015, exact acum cinci ani, pentru Business Magazin: “Sunt furios când scriu acest rânduri: unde sunt oamenii de dreapta din România, unde este societatea civilă? Familiile care au ceva bani cred că pot păcăli sistemul de stat, la care cotizează, preferând să dea 150 de euro pe noapte într-o clinică privată. Vă înşelaţi! Nu vreau să vă înşir acum nenumăratele situaţii în care dvs. sau apropiaţii dvs puteţi nimeri în mâinile sistemului. Câţi oameni trebuie să moară ca să ne mobilizăm şi să începem să schimbăm ceva?“ Sunt cuvinte mai valabile ca niciodată. Unde sunt oamenii de dreapta? Când oprim acest mecanism de exterminare? Câți oameni trebuie să mai moară? Mâine va apare alt caz Pintea, dar și alt cetățean mort la ușa spitalului, așteptând zadarnic să fie salvat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.