Oli Ardelean, exclusă din USR. Nicușor Dan, reacție critică: "Sancțiunea, nejustificată!"


Oli Ardelean, exclusă din USR. Nicușor Dan, reacție critică: "Sancțiunea, nejustificată!"

Fondatorul USR, Nicușor Dan, în prezent deputat independent și candidat al USR pentru Primăria Capitalei, a criticat vineri, la Digi24, decizia conducerii partidului de a o exclude pe Olimpia Ardelelean, membru al USR llfov, pentru delict de opinie.

"Evit să mă pronunț pe chestiuni interne ale USR, pe chestiunea asta m-am pronunțat. A fost o ședință care a început după-amiaza și s-a prelungit că au fost discuții tensionate. Doamna Ardelean a făcut o postare cu două zile înainte de alegerile prezidențiale dacă nu mă înșel, nu a fost foarte colegială acea postare, însă intră în categoria de opinie și nu poți să sancționezi chiar cu excluderea un membru de partid pentru delict de opinie", a precizat Nicușor Dan. 

Totodată, chestionat cum vede protestul mai multor membri USR în fața sediului central al USR privind excluderea Olimpiei Ardelean, Nicușor Dan a menționat că acest fapt arată democrația internă din partid. 

"Sancțiunea de excludere pentru opinie o consider nejustificată, iar atunci reacția membrilor e justificată și dovedește că partidul ăsta este special, care are o democrație internă, care e exercitată prin multiple acțiuni. E un semn de normalitate. 

În plus, există o Comisie Națională de Arbitraj, conform legii partidelor, care poate să întoarcă această decizie a Biroului Național", a menționat fondatorul USR. 

De asemenea, întrebat dacă situația din USR îi afectează campania pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan a declarat că speră ca Biroul Național să ia o decizie înțeleaptă pentru ca partidul să-și păstreze imaginea cu care a pornit atunci când a fost creat. 

"Eu sper să existe o decizie înțeleaptă (...) pe care să o poată livra publicului, astfel încât să își păstreze imaginea cu care a pornit, în baza căreia a fost votat, un partid democratic, transparent, în care oamenii au libertate de opinie", a conchis fondatorul USR.

Afirmațiile lui Nicușor Dan vin în contextul recentelor tulburări din USR declanșate de excluderea unei membre, sute de membri considerând că aceasta a fost dată afară abuziv. În ceea ce privește scandalul din USR, determinat de excluderea Olimpiei (Oli) Ardelean, membru USR Ilfov, formațiunea a precizat, joi seară, pe Facebook, că aceasta ar fi fost reclamată de 15 colegi pentru jigniri şi pentru o poziţie publică ce a afectat imaginea USR în campanie.

„Olimpia Ardelean nu a fost exclusă pentru că a semnalat probleme cu semnăturile la iniţiativa Fără Penali", este explicat într-un mesaj pe pagina de Facebook a USR.

Biroul Naţional a decis cu majoritate de voturi excluderea ei pentru încălcarea articolului 13 din Statutul USR care prevede că membrii au obligaţia să nu întreprindă acţiuni în contradicţie cu obiectivele politice ale USR şi să nu prejudicieze, prin luări de poziţie publice, interesele legitime ale USR şi ale membrilor săi", arată reprezentanţii USR. Conform sursei citate, în 2018, Olimpia Ardelean şi alţi colegi din ţară au verificat listele cu semnături de susţinere ale iniţiativei Fără Penali şi acolo unde au semnalat probleme au fost eliminate imediat din dosare listele respective.

„A fost prima campanie de acest fel pentru USR şi membrii noştri au fost extrem de riguroşi în respectarea regulilor. Olimpia Ardelean NU a fost exclusă pentru că a semnalat probleme cu semnăturile la iniţiativa Fără Penali, ci pentru motivele mai sus menţionate. USR are mecanisme interne funcţionale, orice membru poate contesta decizia la Comisia de Arbitraj", mai arată reprezentanţii USR.

Oli Ardelean reclamă că a fost exclusă miercuri seară din USR Ilfov după o postare referitoare la amplasarea de banere fără autorizaţie în precampanie şi în care amintea şi de reacţia partidului după scandalul semnăturilor false strânse în campania ”Fără penali”, spunând că liderul Dan Barna a „minimizat” acest caz.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.