Noi restricții, împotriva COVID-19: sunt vizate firmele, instituțiile publice, bisericile, muzeele și universitățile


Noi restricții, împotriva COVID-19: sunt vizate firmele, instituțiile publice, bisericile, muzeele și universitățile

Șeful DSU Raed Arafat a anunțat miercuri, într-o conferință de presă la sediul MAI, noile măsuri luate împotriva răspândirii COVID-19. Astfel, începând de joi, 12 martie, sunt interzise activităţile culturale, religioase, ştiinţifice şi de divertisment care presupun participarea unui număr mai mare de 100 de persoane.

De asemenea, entitățile private au primit recomandarea de a-și decala programul, astfel încât să se evite aglomerarea în mijloacele de transport în comun. Măsura este, în schimb, obligatorii pentru instituțiile publice. 

Mai mult, li se recomandă universităților să își suspende activitatea față-n față cu studenții până pe 31 martie, iar cei cazați în căminele studențești care nu au job să ia în calcul să meargă acasă pe parcursul acestei perioade.

1. Suspendarea pe șase luni a distribuției în afara țării de medicamente și echipamente necesare tratării infecției cu COVID-19. Lista de medicamente, dispozitive medicale, echipamente sanitare va fi stabilită de Ministerul Sănătății. 

2. Recomandarea decalării de către entitățile private, inclusiv operatorii economici cu un număr de peste 99 de angajați, a programului de lucru pentru persoanele care se deplasează cu mijloacele de transport în comun. Recomandarea se aplică la nivelul Capitalei și a municipiilor reședință de județ, începând de mâine, 12 martie, până pe 31 martie cu posibilitatea de pelungire. Recomandarea prevede ca programul de începere să fie stabilit în 3 intervale orare. De exemplu, o parte din personal să înceapă la ora 8, o parte la ora 9, o parte la ora 10. Și același lucru, plecarea de la job să fie decalată în 3 perioade. Acest lucru va ajuta la reducerea aglomerării transportului public și, bineînțeles, la riscul de transmitere a unor infecții. Pentru instituțiile publice decalarea programului este obligatorie în aceleași condiții menționate mai sus. Instituțiile publice care nu pot aplica aceste reguli vor căuta soluții alternative pentru ca angajații să evite mijloacele de transport în comun în perioadele aglomerate. 

3. Restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase și de divertisment în spații închise cu participarea a peste 100 de persoane până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire. Dacă sunt activități ce se pot desfășura în aer liber, cum sunt unele activități religioase, acest lucru se poate face, dar în interior maxim 100 de persoane. 

4. Sistarea activităților cu public pentru muzee. Măsura este valabilă până în 31 martie, cu posibilitate de prelungire. 

5. Recomandarea suspendării activității didactice din învățământul superior până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire, dar și utilizarea unor metode alternative de învățământ online, la distanță etc. Aici trebuie să subliniez problema căminelor, ce se face cu ele. Rămâne la latitudinea universităților de a găsi metodele, eventual de a reduce numărul. O parte din studenți, care nu lucrează, să plece acasă și cei care lucrează rămân în cămine. Dar aici am lăsat problema la latitudinea universităților pentru că sunt foarte multe diferențe în luarea deciziei. 

6. La nevoie, structurile de poliție ș jandarmerie asigură măsurile de ordine publică și însoțire necesare, inclusiv fluidizarea circulației rutiere pe traseele de deplasare cu ocazia transporturilor realizate pentru gestionarea tuturor situațiilor ce vizează fenomenul coronavirus. Aici, ați văzut că ieri de la granițe au început să fie trimise în carantină persoanele care intră în țară sub escorta poliției și jandarmeriei și aici se dorește să dăm inclusiv oficial că acest lucru se va face când este nevoie. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.