Noi MINCIUNI de campanie: ministrul Suciu visează o absorbție de 85%

Aflat în campanie la Râmnicu Vâlcea, ministrul Dezvoltării Regionale, Dan Suciu, s-a lăudat cu un grad de contractare de 85% a fondurilor din Programul Operațional Regional. „Astăzi, Programul Operaţional Regional are 85% grad de contractare şi colegii mei din minister ştiu că, atâta timp cât voi ocupa acest scaun, ultimul euro, ultimul cent va fi contractat şi nu va rămâne niciun euro necheltuit pe POR”, s-a lăudat ministrul PSD.

Datele publicate de ministerul Fondurilor Europene îl contrazic.

Potrivit ultimei raportări publice, din 3 mai, sumele solicitate de la UE în cadrul Programului Operațional Regional (POR) acoperă doar 13,52% (927 de milioane de euro) din valoarea programului de 6,86 miliarde. Plăți efective s-au făcut în limita sumei de 789 de milioane d eeuro, adică puțin peste 11%. Entuziasmul lui Suciu este contrazis și de faptul că, între ultimele două raportări, din 12 aprilie și din 3 mai, UE nu a trimis către România nici un euro, în cadrul plăților destinate POR.

De altfel, chiar graficele de pe site-ul ministerului arată că, în ceea ce privește absorbția tuturor fondurilor europene, între 15 februarie și 3 mai, guvernul PSD a reușit să crească gradul de absorbție cu un procent ridicol, de doar 0,3%, adică de la 27,7% la 28%.