Noul lider al ISIS, un "perfect necunoscut". A amenințat că va răzbuna moartea lui al-Baghdadi


Noul lider al ISIS, un "perfect necunoscut". A amenințat că va răzbuna moartea lui al-Baghdadi

Noul lider al grupării jihadiste Statul Islamic, care i-a succedat lui Abu Bakr al-Baghdadi, după moartea acestuia într-o operaţiune americană, este un ”perfect necunoscut”, afirmă un oficial american de rang înalt, citat de France Presse.

Organizaţia a anunţat săptămâna trecută desemnarea lui Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi ca succesor al lui al-Baghdadi, ameninţând Statele Unite să răzbune moartea liderului său.

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a dat asigurări ulterior, într-un tweet, că Washingtonul ştie ”exact cine este” Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi.

Însă acest oficial american de rang înalt le-a spus miercuri unor jurnalişti, sub protecţia anonimatului, că analiza reţelelor de socializare arată că nici măcar susţinătorii ISIS nu ştiu mare lucru despre noul lider.

”S-ar spune că acest bărbat este un perfect necunoscut”, a declarat oficialul.

”Din puţinele lucruri pe care le ştim despre el, nu suntem impresionaţi. Iar fie că e în Irak, fie în Siria, noi nu credem că va rămâne mult timp în această lume”, a ameninţat el.

După ce s-a proclamat ”calif”, în 2014, într-un teritoriu cu până la şapte milioane de oameni, de o parte şi de alta a frontierei dintre Irak şi Siria, al-Baghdadi a devenit cel mai căutat om din lume.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.