Nu uitați: Ungaria este doar interfața Rusiei! Asistăm la un plan hibrid îndreptat împotriva României


Nu uitați: Ungaria este doar interfața Rusiei! Asistăm la un plan hibrid îndreptat împotriva României

Observ  că  se  tot vorbește  despre  un plan al  Ungariei. Trebuie, însă, de amintit faptul  că anul  acesta se împlinesc o sută  de ani de la Trianon.  Ungaria  ne arată  acum un centenar adevărat.  Un asemenea centenar ar fi  trebuit să  facă  și România, în 2018. Însă  centenarul nostru a fost unul tipic românesc. Unul cu mici și bere.

Ungaria ne arată  acum  faptul  că  are   un scop și face tot posibilul  să și-l atingă. Trebuie să  precizăm că  nu se pune  problema de modificarea  granițelor. Acest lucru nu se va realiza.  Vorbim  doar de o influență  politică  și economică mai mare a Ungariei în regiune.  Mai ales în  zonele de factura Transilvaniei, unde locuiesc cetățeni  unguri.

Indiferent de culoarea guvernării, Budapesta are  un scop foarte clar  și  îl duce la  îndeplinire. 

Politica externă  a  Ungariei  este  una  pragmatică.  Ceea ce nu pot spune, din păcate, despre politica externă  a României.  Singura  problemă  a politicii externe maghiare este aceea că  este realizată în defavoarea României. 

Politica externă  a României  s-a schimbat în funcție de cine se afla la guvernare.  Chiar  și în cazul  relației cu  Republica Moldova, unde teoretic ar fi  trebuit să  ne pricepem, s-a dovedit că  am dat greș de foarte  multe ori. 

România este vinovată, într-o oarecare măsură, de ceea ce se întâmplă acum la Chișinău.   Până în urmă cu câteva luni, politica noastră  externă a fost una bazată  pe sentimentalism.    

Guvernanții de la Chișinău  veneau la București, ca să  ceară   bani, cu texte  patriotarde și  lacrimogene. Că  doar nu degeaba se spune  că mâna întinsă  care nu spune o poveste  nu primește nimic.  Aceste  lucruri  nu apăreau în presa  de  la Chișinău.  Guvernanții de la București  au pompat bani grei  pe baza  poveștilor, iar rezultatul  se vede acum cu ochiul liber.

România  ar trebuie să  fie prezentă  în Republica  Moldova  în  primul rând  pe piața economică. Investiții românești  în Republica  Moldova.  Câte  companii  sunt? Eu  unul nu  am auzit de așa ceva. Știu  însă  cazul unei mari companii  românești  care  a vrut să  investească  la Chișinău.  A fost refuzată.  În locul  ei a  intrat una rusească. Asta  în timp  ce guvernanții de la Chișinău cereau bani României. Asta spune totul.

România  ar trebui să  facă  în Republica  Moldova exact ceea ce face  Ungaria în Transilvania. Investiții, investiții, investiții. Țin  să  spun că  nici măcar  pe piața mediatică  nu suntem atât de prezenți față de cât ar trebui, și asta rămâne o foarte mare problemă. Avem doar TVR Moldova și  Radio  Chișinău. Deși statul moldovean e obligat  printr-un acord semnat prin 2014, nici până  în ziua de  azi postul public Moldova 1  nu  se recepționează pe cablu în  România. 

Iar, ca  să  fie totul clar, Ungaria  este  foarte activă în Republica Moldova. În acest sector, când spunem Ungaria, noi trebuie să  înțelegem că  vorbim despre  Rusia. Ungaria  este doar interfața. Pentru că  trebuie  să  vedem că în spatele firmelor ungurești  care sunt prezente în  Republica  Moldova se află, de fapt,  diverși cetățeni ruși.

Chiar în aceste momente, când în România se vorbește (mai mult decât timid) despre planul Ungariei, la Chișinău se află ministrul de externe maghiar. Pentru mine este clar faptul că  asistăm la un plan hibrid de lovituri  împotriva României.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.