“Nu vă panicați, dr. Arafat se ocupă“: de ce românii au motive să fie îngrijorați de coronavirus!


“Nu vă panicați, dr. Arafat se ocupă“: de ce românii au motive să fie îngrijorați de coronavirus!

De câte ori Guvernul îl trimite pe dr. Raed Arafat la televizor, ca să spună “Suntem pregătiți să ne confruntăm cu o epidemie (sau chiar pandemie) de coronavirus“, nu reușește decât să sperie zeci sau sute de mii de oameni.

Dr. Raed Arafat este simbolul eșecului statului în situații de criză. Orice român cu o oarecare memorie își amintește de dezastrul de la Colectiv, când același Arafat umbla pe la toate televiziunile și spunea că “avem de toate“. Mințea. Zeci de tineri nevinovați au murit cu zile tocmai fiindcă în România nu exista nici un singur pat, nici unul, pentru a-i trata pe marii arși. Cine-l mai crede acum?

În loc să recite, la televizor, lozinca necredibilă “Nu vă panicați!“, guvernul și președintele Iohannis ar trebuie să spună clar ce măsuri au luat. De fapt, nu prea au ce spune. Din declarațiile sporadice ale unor șefi de instituții, nu sunt suficiente kit-uri de diagnosticare a virusului. Nu sunt echipamente de protecție. Abia acum se cumpără scannere termale pentru aeroporturi. Nu există un sistem clar de aprovizionare a celor aflați în carantină: ce vor face bătrânii de 70-80 de ani, singuri, care nu vor putea ieși din casă ca să-și cumpere hrană? Nu sunt defel clare măsurile de supraveghere a celor aflați acasă în carantină: cine-i verifică dacă stau în casele lor? Avem pregătite fluxuri speciale în spitale, pentru ca cei suspecți de coronavirus să stea departe de cei cu alte boli? CSAT trebuia convocat, pe tema coronavirusului încă din ianuarie, nu la final de februarie, când am văzut că Italia, unde se află circa un milion de români, a intrat în criză. Guvernul demis este paralizat, nu poate emite ordonanțe de urgență, așa că șeful statului trebuia să preia controlul, inclusiv să aibă un plan dur, de închidere a granițelor și limitare a drepturilor cetățenești, adică izolarea unor localități, dacă acolo sunt focare de infecție. Nu a făcut nimic, domnul Iohannis!

Aici, în Statele Unite, și în alte țări civilizate, oficialii nu se ferescă să le spună oamenilor să se pregătească de pandemie: să cumpere medicamente și alimente nealterabile pentru circa o lună, în afară de obișnuitul sfat de a se spăla pe mâini. Angajații sunt încurajați să lucreze de acasă, dacă este posibil. Nu e nimic rușinos sau rău în faptul că oamenii se pregătesc de o perioadă de izolare în casă, dimpotrivă ajută.

Panică, nu, dar măsuri raționale de pregătire în cazul unei crize, da! Desigur, putem avea șansa ca epidemia de coronavirus să ocolească România. Însă bine ar fi fost ca statul, care ne jupoaie de taxe și impozite, să acționeze preventiv, nu să recite ca o placă stricată “fiți calmi“! Însă, până să ne salveze statul domnului doctor Arafat, mai bine ne salvăm singuri.

Din păcate, oamenii care sunt mai puțin informați și, în consecință, ușor de manipulat, sunt cei care votează PSD și tot ei vor fi primele victime ale epidemiei. Îmi pare rău să o spun, dar vor muri fără să înțeleagă că Arafat i-a adus la gropa de la cimitir.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.