O altă mare realizare a guvernării PSD-ALDE bate la uşă - APOCALIPSA economică


O altă mare realizare a guvernării PSD-ALDE bate la uşă - APOCALIPSA economică

Economia românească se pregătește de vremuri tulburi. Instabilitatea fiscală, deprecierea cursului euro, criza din piața forței de muncă și limitarea accesului la finanțare s-au tradus într-o scădere semnificativă a apetitului pentru business, ce se va resimți în mod semnificativ din a doua parte a anului, arată o analiză Sierra Quadrant.

Într-o economie vulnerabilă, pe fondul lipsei investiților pe termen mediu și lung și a instabilității fiscale, multe dintre companii au ales în 2019 să își conserve resursele financiare, mergând pe dezintermediere, iar efectele se vor vedea în slăbirea unor lanțuri comerciale, cu efecte directe în scăderea numărului companiilor și creșterea numărului firmelor închise, a cazurilor de insolvență și faliment, estimează experții de la Sierra Quadrant.

,,Primele semne negative se văd deja în sectorul construcțiilor, acolo unde scăderea cererii a determinat înghețarea multor investiții, și în comerț, unde accentuarea blocajului financiar a făcut ca multe firme să
intre în dificultate’’, spun experții.

,,Primăvara aduce, de regulă, un reviriment, însă condițiile de business nu mai par a mai fi atât de favorabile ca în anii precedenți’’ afirmă analiștii de la Sierra Quadrant.

,,Datele statistice arată că, după câțiva ani în care problemele marilor companii au fost în prim-plan (vezi zecile de cazuri răsunătoare de insolvență și faliment), cu pierderi financiare semnificative propagate pe întregul lanț economic, în ultimii trei ani problemele financiare tind să se extindă în sectorul IMM-urilor, care reprezintă peste 90% din economie. Dovadă că, dacă numărul firmelor insolvente cu o cifră de afaceri de peste 0,5 milioane de euro a rămas stabil, la 540, cel al firmelor cu afaceri sub acest nivel a crescut semnificativ’’, afirmă experții Sierra Quadrant.

Coface estima recent, într-un studiu, că numărul de insolvenţe va creşte în 2019 cu 6%, faţă de 2018.

Potrivit studiului, cele mai multe firme aflate într-o situație de risc s-au înregistrat, anul trecut, în domeniile cele mai active din economie, atât ca număr de companii cât și ca valoare a cifrei de afaceri.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.