Marcel Vela explică protocolul MAI-BOR, acuzând PSD că punea la cale, prin aleșii locali, „diversiuni gen 10 august”. Sociolog: „cred că au vrut să evite o confruntare violentă între reprezentanții BOR și forțele de ordine”


 Marcel Vela explică protocolul MAI-BOR, acuzând PSD că punea la cale, prin aleșii locali, „diversiuni gen 10 august”. Sociolog: „cred că au vrut să evite o confruntare violentă între reprezentanții BOR și forțele de ordine”

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că avea informații că primari PSD pregăteau „diversiuni gen 10 august” de Paști, adică stârneau credincioșii să asalteze bisericile. Vela a explicat că acesta ar fi fost motivul care a stat la baza acordului MAI cu Patriarhul Daniel (despre agentul Ciobotea și Securitatea puteți citi AICI) credincioșii putând astfel să stea acasă și să vină lumina la ei, iar riscul de răspândire a coronavirusului să fie limitat, la fel și riscul unor altercații cu forțele de ordine.

„Sâmbătă, cetățeni din anumite partide vor să creeze diversiuni, să incite cetățenii să asalteze bisericile. Urmau diversiuni gen 10 august. Credincioșii care ascultau de primarul pesedist... Mulți eroi politici încearcă să se folosească de acest eveniment pentru a câștigă puncte electorale. Unii incitau credincioșii să asalteze bisericile. (...) Pentru a evita aceste gânduri ale unor politicieni care sfătuiau credincioșii să asalteze bisericile, atunci am convenit cu BOR să găsim o cale de mijloc, astfel încât să se împlinească toate nevoile”, a declarat Vela la Digi24 în contextul criticilor tot mai virulente la adresa acordului MAI-BOR.

Ministrul, convocat la Palatul Cotroceni, a precizat că președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au fost de acord cu încheierea acestui protocol.

Sociologul și scriitorul Sebastian Lăzăroiu este însă de părere că Marcel Vela nu încearcă să se scuze mutând vina asupra PSD  și că există urme de adevăr în declarația liberalului: „Nu cred că sunt povești. Cred că e parțial adevărat. Partea de adevăr pe care n-o spune Vela (ca să nu "se strice" cu BOR), este că erau si destui preoți care ar fi cerut oamenilor să vină la biserică, mai mulți decât primari PSD. Unde a greșit Vela - n-a anticipat reacția vehementă a unei părți din societate și n-a spus ieri motivația deciziei. Azi nu îl mai crede nimeni. Mi-e greu să cred că a fost o decizie cu iz electoral. Numai un prost mai crede azi că BOR aduce voturi. Cred însă că au vrut să evite o confruntare violentă între reprezentanții BOR și forțele de ordine, într-adevăr foarte delicată pe vremurile astea. Dar asta ține de relațiile nerezolvate încă între stat și biserica majoritară”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.