O nouă etapă în războiul rece dintre SUA și China comunistă: satrapii de la Beijing au dat două ordine agresive care vizează stoparea importurilor din America


  • ACP
  • May 31, 2020 18:12
  • 1426
O nouă etapă în războiul rece dintre SUA și China comunistă: satrapii de la Beijing au dat două ordine agresive care vizează stoparea importurilor din America

Căutând să dea o replică viguroasă Statelor Unite, după intervenția președintelui Trump în favoarea protestatarilor din Hong Kong și după ce a fost anunțată, vineri, restrângerea statutului comercial privilegiat al regiunii autonome căreia comuniștii chinezi vor să îi schimbe regimul politic, satrapii care conduc China au dat două ordine agresive, ordine care adâncesc pe mai departe conflictul dintre Washington și Beijing.

În primul caz este vorba de oprirea importului de soia din Statele Unite, ordonat firmelor de stat COFCO și Sinograin, cele mai mari firme chinezești de profil, dar în același timp s-a constatat că a fost suspendată și achiziționarea de carne de porc de către firmele chinezești de la producătorii americani, fapt care nu are cum să fie întâmplător în conditiile actuale.

În ianuarie, Beijingul semnase un acord de achiziționare a produselor agricole americane în valoare de 36,5 miliarde dolari pentru anul acesta, dar pandemia produsă de coronavirus a încetinit mult punerea în practică a acestui acord, astfel că în primele trei luni ale anului abia fuseseră importate produse agricole în valoare de doar 3,35 miliarde dolari, care e cea mai mică valoare înregistrată din 2007.

Acum a intervenit și decizia politică de oprire a importurilor, ceea ce le poate reduce la zero, chiar dacă ordinul se adresează explicit doar firmelor de stat, pentru că e greu de crezut că firmele particulare chinezești vor continua să facă afaceri pe care conducerea comunistă nu le consideră dezirabile.

China a mai încercat să pună presiune pe Statele Unite și anii trecuți, cumpărând soia din Brazilia la un volum care să îi permită să nu mai importe prea mult și din Statele Unite, dar China rămâne cel mai mare importator mondial de soia, iar Statele Unite una dintre cele mai mari exportatoare de produse agricole, chiar dacă, strict pentru soia, Brazilia este cea mai mare exportatoare – mai multe detalii AICI.

Deocamdată, legat de oprirea importurilor de soia și carne de porc, nu a fost dat nici un comunicat din partea ministrului Comerțului din China și nici din partea marilor firme importatoare – Sinograin si Cofco – nu a fost făcut vreun comentariu la cererea presei, dar este clar că mișcarea Beijingului împotriva producătorilor americani este doar o altă etapă a războiului rece dintre Statele Unite și China.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.