O victorie imensă a lui Trump împotriva Beijingului: exporturile SUA în China se vor dubla, în baza unui nou ACORD. Ce presupune acesta


  • ACP
  • Dec 16, 2019 12:51
  • 2664
O victorie imensă a lui Trump împotriva Beijingului: exporturile SUA în China se vor dubla, în baza unui nou ACORD. Ce presupune acesta

În sfârșit, la ceva timp după începerea războiului comercial împotriva Chinei de către președintele Trump, mai exact la doi ani și jumatate, s-a ajuns la așteptatul acord care ar trebui să liniștească apele între cele două părți, Statele Unite și China, punând Beijingul la locul cuvenit.

Pe durata mandatelor lui Obama, tot ce făcut Washingtonul a fost să semnaleze repetat conduita economică incorectă a Beijingului, dar nu a trecut la măsuri decisive, fiindcă așa ceva ar fi putut duce la deschiderea unui război economic pe care președintele american de atunci nu avea nici priceperea, nici curajul să îl poarte.

Manipularea cursului de schimb, încălcările dese ale dreptului la proprietate intelectuală, protecționismul feroce, care au produs daune substanțiale economiilor occidentale și celei americane în special, erau regula în China, până la venirea lui Donald Trump la Casa Alba. Îndată ce președintele republican a pornit ofensiva economică împotriva Beijingului, chinezii nu au avut cum să răspundă eficient și au fost în permanentă defensivă, timp în care pagubele despre care se credea că vor fi imense pentru economia americană, în cazul unui război economic de anvergură cu gigantul economic asiatic, au fost aproape neglijabile în condițiile creșterii constante și substanțiale a economiei americane în timpul administrației Trump.

Oficialul american Robert Lighthizer a anunțat, duminică, pe postul de televiziune CBS, la emisiunea ”Face the Nation”, faza finală a încheierii unui acord pentru următorii doi ani, între Statele Unite și China, care va dubla exporturile americane pe piața chinezească. Acordul, care vine după doi ani și jumătate de negocieri (deseori tensionate) între Washington și Beijing – timp în care administrația americană nu a făcut nici o concesie politică – va duce la scăderea taxelor la produsele chinezești pe piața americană la jumatate (7,5%) pentru produse în valoare de 120 miliarde dolari, în schimbul creșterii volumului de produse agricole, industriale și energie, în valoare de 200 miliarde dolari, care va fi importat de China din Statele Unite.

Mai mult, partea chineză s-a angajat să protejeze mai bine proprietatea intelectuală, să reducă transferul nedorit de tehnologie americana către firmele chineze, să evite manipularea cursului de schimb și să își deschidă piața de servicii financiare pentru firmele americane.

Pe durata negocierilor, America a continuat patrularea în Marea Chinei de Sud cu navele militare, pentru a opri China din încercarea de a-și însuși teritorii care nu îi aparțin, a susținut decisiv protestatarii din Hong Kong, iar în septembrie a expluzat doi diplomați chinezi suspecți că ar fi participat la activități de spionaj, timp în care Beijingul nu a putut răspunde decât cu discursuri pentru intern, înțelegând că nu poate câștiga nici o etapă în războiul împotriva administrației actuale de la Washington.

Asta este, evident, o victorie imensă a președintelui Trump împotriva unui inamic care se anunța foarte dificil, dar care nu a putut opune mare lucru ofensivei politice și economice lansată de Washington. O victorie care va aduce un plus major economiei americane, aflată oricum într-o stare excelenta. Timp în care democrații americani merg mai departe cu procedurile de impeachment împotriva lui Trump...

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.