Obligativitatea purtării de măști în spații închise poate pune în pericol vieți. E nevoie de o listă privind excepțiile


  • ACP
  • May 5, 2020 17:07
  • 2964
Obligativitatea purtării de măști în spații închise poate pune în pericol vieți. E nevoie de o listă privind excepțiile

Discuțiile despre reînceperea activităților sportive la noi, în special a celor din cluburile pentru copii, timp în care va fi obligatoriu purtatul măștii în spațiile închise, trebuie să fie făcute în cunoștință deplină de cauză legat de ceea ce se poate întâmpla în cazul folosirii măștilor în timpul exercițiilor fizice.

Publicația sud-coreeana Koreea Times a relatat cazurile unor adolescenți chinezi care au murit în urma unor atacuri de cord, după ce au alergat cu măștile pe față la școală, la orele de educație fizică.

Cazurile au avut loc în provinciile Henan, pe 24 aprilie, și Hunan, pe 30 aprilie, elevii murind chiar pe pistele de alergare ale școlilor. Sud-coreenii au în vedere aceaste cazuri deoarece de săptămâna viitoare vor reveni și la ei elevii în școli.

Autoritățile chineze din educație au interzis pentru anul acesta școlar alergările, concluzionând că purtatul măștii în timpul activităților fizice de mare intesitate a fost cauza morții elevilor, deși unii experți chinezi au încercat să explice tragica situație prin reluarea bruscă a activităților fizice după o perioadă lungă de sedentarism și încălzirea inadecvată înaintea alergării.

”Când alerga purta mască și dintr-o dată a căzut pe spate și s-a lovit la cap pe pistă. Era soare și temperatura era de 20 de grade, în după-amiaza când a avut ora de educație fizică. Nu avea cum să fie confortabil purtatul măștii în timpul alergării”, a declarat tatăl unuia dintre adolescenți, după ce a văzut înregistrarea filmată a momentului morții acestuia – mai multe detalii AICI.  

Fără îndoială că purtatul măștii are beneficii clare în această perioadă, dar trebuie văzut cu exactitate în ce condiții acest lucru poate fi făcut fără să provoace daune sănătății purtătorilor măștilor și emisă o listă de excepții.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.