OMS, în conflict internațional deschis cu lumea științifică pe tema transmiterii noului coronavirus. Ce avertisment au lansat 239 experți din 32 de țări. O SURSĂ dezvăluie cum sunt reduse la tăcere vocile disidente în interiorul organizației


OMS, în conflict internațional deschis cu lumea științifică pe tema transmiterii noului coronavirus. Ce avertisment au lansat 239 experți din 32 de țări. O SURSĂ dezvăluie cum sunt reduse la tăcere vocile disidente în interiorul organizației

Noul coronavirus găsește noi „gazde” la nivel mondial, prin baruri și restaurante, birouri, magazine, biserici și cazinouri, sporind până la un nivel înfricoșător numărul focarelor și confirmând ceea ce mulți specialiști susțin de luni de zile: în spații închise, virusul rămâne în aer și îi infectează pe cei din apropiere, mai ales dacă aceștia nu sunt protejați cu măști.

Cum transmiterea aeriană pare să fie un factor important în actuala pandemie, este așadar necesară purtarea măștilor în spații care nu sunt bine ventilate, chiar și atunci când este respectată distanțarea socială. Iar în cazul lucrătorilor din sănătate să fie folosite măștile N95, capabile să filtreze și cele mai fine particule respiratorii, atunci când îngrijesc pacienți diagnosticați cu coronavirus, avertizează 239 de experţi din 32 de țări, care, potrivit New York Times, au trimis o scrisoare în acest sens către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ei mai spun că sistemele de ventilație din școli, azile de bătrâni, centre de afaceri și chiar reședințe ar necesita filtre noi și mult mai puternice, recircularea aerului să fie minimă, iar purtarea măştii la interior să fie obligatorie.

Cei 239 de savanți vor publica un studiu ştiinţific săptămâna viitoare, din care reiese că noul coronavirus circulă prin încăperi şi este dus mai departe de aerisiri şi sisteme de ventiliaţie şi îi infectează pe cei neprotejaţi.

OMS o ține însă langa cu părerile sale de neclintit, afirmând în continuare, în ultimele sale informări cu privire la SARS-CoV-2, că transmiterea aeriană a virusului este posibilă doar după proceduri medicale care determină apariția aerosolilor sau picăturilor mai mici de 5 microni.

Medicul Benedetta Allegranzi de la OMS spune că nu sunt suficiente dovezi pentru ceea ce susţin cei 239 de experţi. „Credem că este posibil ca virusul se poate transmite prin aer, dar nu există nicio dovadă solidă în acest sens. E o dezbatere aprinsă pe acest subiect".

Potrivit unei surse consultate de NYT, comitetul de prevenire și control al bolilor infecțioase din cadrul OMS, dominat de vederi rigide și tentat adesea să respingă dovezile științifice, se mișcă foarte lent, își updatează informațiile cu întârziere și permite conservatorilor să reducă la tăcere vocile care îndrăznesc să contrazică.

„Vor muri apărându-și punctul de vedere”, spune un vechi consultat OMS, care nu a dorit să-și dezvăluie identitatea pentru că încă are o colaborare cu instituția, puternic contestată în acest moment de Statele Unite.

OMS e în conflict cu acelaşi grup de cercetători şi în privinţa pacienţilor asimptomatici, după ce s-a opus iniţial şi ideii că orice mască ajută la protecţia împotriva noului coronavirus. OMS consideră că sunt rare cazurile când asimptomaticii au dat virusul mai departe, în timp ce alte organizaţii atrag atenţia că asimptomaticii sunt cei care îl transmit cel mai uşor.
„Adevărul este că mulţi din staff-ul tehnic al OMS îşi scarpină capul în privinţa acestui subiect", a mai spus consultantul OMS pentru NY Times sub protecţia anonimatului.

OMS consideră că doar persoanele infectate pot da mai departe infecţia cu virusul SARS-CoV-2, dacă tuşesc sau strănută, vorbesc de la distanţă apropiată sau iau contact direct.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.