Opoziția doarme, țara arde! Elena Calistru critică delăsarea forțelor politice care luptă cu PSD: "Soluții are careva?"


Opoziția doarme, țara arde! Elena Calistru critică delăsarea forțelor politice care luptă cu PSD: "Soluții are careva?"

Elena Calistru, preşedinte şi co-fondator al asociaţiei Funky Citizens, a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj care îi vizează pe toți politicienii din România. În opinia acesteia auzim de prea multe ori un discurs politic din care lipsesc întrebări cheie precum “de ce ?”, “în ce scop?” sau “cum ?”. Calistru a criticat atitudinea Opoziției, precizând că aceasta nu ne explică de ce vor să fie la guvernare, la președinție sau la primărie.

"Dar toți sunt parte a opoziției și nu sunt în stare să ne răspundă de ce vor să fie la guvernare, la președinție, la primărie. Toți sunt parte a opoziției și nu sunt în stare să ne arate care e direcția unde vor să ne ducă (am înțeles, nu e direcția asta de acum, dar care e?). Toți sunt parte a opoziției și nu sunt în stare să ne spună cum vor face aceste lucruri (presupunând că totuși au un plan), cu cine, până când? Ce vor face în primele 100 de zile după ce, să zicem, ar ajunge acolo?", a subliniat Elena Calistru. 

Redăm mesajul integral al Elenei Calistru:

“Cred că e de bine că se tot sparg bubele pline de puroi ale diverselor instituții și sisteme publice. Poate e o șansă de a vedea realitatea până la capăt. Trebuie să știm, e primul pas spre a înțelege de ce suntem unde suntem și unde am putea repara sau reconstrui.

În același timp, mă îngrijorează faptul că nu există lideri (sau idei) noi capabili de a genera dacă nu speranță, măcar alternative care să nu fie despre „anti” ceva sau cineva. O să îmi spuneți că nu poate fi mai rău decât ce avem acum sau că e suficient să vină niște oameni care nu fură. Eu cred că e fix genul de mulțumire cu puțin care a făcut posibilă situația în care ne aflăm. Soluția cu „măcar nu...” este toxică.

Întâmplarea de azi cu alianța posibilă Pro România-ALDE e doar un alt exemplu despre incapacitatea celor ce joacă jocul politic de a răspunde la niște întrebări simple: „de ce?”, „în ce scop” și „cum”.

--- Auzim de la Victor Ponta că vrea o alianță și că este „o nevoie uriasa de schimbare a modului de guvernare a tarii / un “RESET” total al administratiei publice si al directiei economice”. De ce, în ce scop și cum?

--- Auzim de la Dan Barna că „un preşedinte prezent, full time, prezent în toată viaţa comunităţii, nu doar la crize, este necesar în România”. De ce, în ce scop și cum?

--- Auzim de la Vlad Voiculescu că „voi candida pentru Primăria Municipiului București, după ce voi obține susținerea colegilor mei din cele două partide din Alianța 2020 USR PLUS și ca parte a unei echipe, pentru București, pentru fiecare sector și pentru fiecare localitate din Ilfov”. De ce, în ce scop și cum?

Iar acestea sunt doar exemplele din ultima săptămână. Departe de mine de a pune semnul egalității între acești oameni. Dar toți sunt parte a opoziției și nu sunt în stare să ne răspundă de ce vor să fie la guvernare, la președinție, la primărie. Toți sunt parte a opoziției și nu sunt în stare să ne arate care e direcția unde vor să ne ducă (am înțeles, nu e direcția asta de acum, dar care e?). Toți sunt parte a opoziției și nu sunt în stare să ne spună cum vor face aceste lucruri (presupunând că totuși au un plan), cu cine, până când? Ce vor face în primele 100 de zile după ce, să zicem, ar ajunge acolo?

Opoziția nu are voie să se joace bambilici în vreme ce o bună parte din țară se întreabă dacă mai are rost să riște să stea pe aici. Soluții are careva? Zic de lucruri concrete, sistemice, nu mă luați cu valori și principii, căci măcar pe acelea sper că suntem de acord cu toții, măcar la nivel declarativ”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.