Orban ia în brațe bugetarii, în timp ce mediul privat suferă. Jurnalist: "Sutele de mii de români care vor rămâne fără slujbe când criza economică va atinge apogeul aveau nevoie să vadă că și clasa stăpânitoare a României face un mic sacrificiu!"


Orban ia în brațe bugetarii, în timp ce mediul privat suferă. Jurnalist: "Sutele de mii de români care vor rămâne fără slujbe când criza economică va atinge apogeul aveau nevoie să vadă că și clasa stăpânitoare a României face un mic sacrificiu!"

Premierul Ludovic Orban a declarat joi dimineață că nu se mai pune problema trimiterii în șomaj tehnic a unei părți dintre bugetari, întrucât se apropie finalul stării de urgență. Declarația premierului i-a surprins pe mulți, întrucât tot el declara pe 8 aprilie că Guvernul pregătește o OUG prin care angajații instituțiilor de stat care nu sunt implicate direct în combaterea epidemiei COVID-19 și efectelor sale vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, urmând să revină la muncă după două săptămâni pentru a-i înlocui pe ceilalți care au asigurat funcționarea respectivelor instituții. Orban mai spunea la acea vreme că cei trimiși în șomaj tehnic pentru două săptămâni vor primi 75% din salariul brut de încadrare.

Precizările făcute astăzi de Orban: 

Jurnalist: Pentru că vorbeaţi despre şomajul tehnic, de ce nu mai este în acest moment în actualitate? Ce s-a întâmplat?

Orban: Pentru că ne apropiem de finalul stării de urgenţă. Pentru că o mare parte din cei care lucrează în instituţiile publice sunt implicaţi în prima linie a bătăliei, cum e Ministerul Sănătăţii. Nu pot să renunţ la nimeni din zona Ministerului Sănătăţii, dimpotrivă, mai avem nevoie de specialişti suplimentari. Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii care e implicat în derularea tuturor programelor de sprijin referitor la şomajul tehnic şi cealaltă formă de sprijin pentru profesionişti şi alte categorii de angajaţi… O mare parte din sectorul public este foarte puternic turată. Ne apropiem oricum de finalul stării de urgenţă care va fi pe 15 mai şi nu mai este contextul necesar. Nu mai e de actualitate.

Jurnalist: Deci renunţaţi definitiv la măsură?

Orban: Nu mai este de actualitate. Vom vedea.

Amintim că ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, preciza pe 13 aprilie că la Ministerul Finanțelor Publice nu este pusă în discuție o astfel de măsură, întrucât este nevoie la muncă, în lupta cu COVID-19, de fiecare om din administrația publică. De altfel, ministrul a subliniat că vrea o reformă a sectorului bugetar, "dar nu atunci când ne luptăm cu coronavirusul".

Cîțu: "Nu e ceva ce eu aș susține în acest moment. Este nevoie de fiecare om din administrația publică la muncă. (...) În ceea ce mă privește, la MFP nu am discutat despre așa ceva. Nu există un astfel de proiect. Eu știu discuțiile din spațiul public. Eu am susținut mereu o reformă a aparatului administrativ. Sunt cel care a spus că e nevoie de o reformă, dar spuneam acest lucru într-un moment în care România nu era într-o luptă cu COVID-19. În continuare la MFP facem această reformă, digitalizarea ANAF a mers mult mai rapid decât în orice altă perioadă, urmează digitalizarea MFP. Dar cred că astăzi este dificil să vorbim despre astfel de lucruri (șomajul tehnic pentru bugetari) pentru că nu poți să aplici o astfel de măsură unitar. Trebuie să faci reforma aparatului administrativ în momentul în care nu ai lupta cu criza din sistemul de sănătate. 

Nu cred că e momentul astăzi pentru așa ceva. Cred că trebuie să facem reforma aparatului administrativ pentru tot aparatul adminsitrativ, dar nu atunci când ne luptăm cu coronavirusul".

Jurnalistul Mircea Marian a criticat pe Facebook decizia premierului Orban de a nu trimite o parte dintre bugetari în șomaj tehnic și de a nu le reduce indemnizațiile, atrăgând atenția că "sutele de mii de români care vor rămâne fără slujbe când criza economică va atinge apogeul, aveau nevoie să vadă că și clasa stăpânitoare a României face un mic sacrificiu".

Mircea Marian (Newsweek): "În 1847, când Bucureștiul a fost cuprins de cel mai cumplit incendiu, vodă Bibescu a pus mâna personal pe găleți și a încercat să ajute până când era el însuși să o pățească și abia a scăpat fugind pe Dâmbovița. După incendiu, domnitorul a donat 230.000 de lei.

Solidaritate în vremuri de restriște, domnule prim-ministru Orban, domnule ministru de Finanțe Florin Cîțu.

Nu se făcea mare economie la buget cu tăierea salariilor demnitarilor și trimiterea unor bugetari în șomaj tehnic (probabil, fiindcă date nu v-ați deranjat să ne oferiți). Dar sutele de mii de oameni din sectorul privat care au rămas în șomaj tehnic, sutele de mii care vor rămâne fără slujbe când criza economică va atinge apogeul, aveau nevoie să vadă că și clasa stăpânitoare a României - a cărei cinste și competență am văzut-o din plin zilele astea - face un mic sacrificiu. Un gest formal, pe lângă deciziile înțelepte pe care le tot ia. Și, desigur, speram că reducerea indemnizațiilor demnitarilor de la să zicem 3000 de euro pe lună la 2000 de euro/ lună nu le afecta așa de grav capacitatea de a lua decizii.

PS: Dacă ați avea curaj să numărați secretarele și șoferii angajați de statul român și ați trimite măcar 50% din ei în șomaj tehnic cred că strângeam de un sfert de spital".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.