Ovidiu Raețchi propune soluția prăbușirii totale a PSD: "O alianță strânsă între PNL și USR-PLUS la prezidențiale, locale și parlamentare!"


Ovidiu Raețchi propune soluția prăbușirii totale a PSD: "O alianță strânsă între PNL și USR-PLUS la prezidențiale, locale și parlamentare!"

Deputatul PNL, Ovidiu Raețchi, vicepreședinte al Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaților, atrage atenția atât partidului său cât și Alianței USR-PLUS că soluția pentru ca România să aibă "o guvernare sănătoasă, europeană, reformistă și stabilă în intervalul 2020-2024", iar ca PSD să se prăbușească, este reprezentată de instituționalizarea colaborării dintre Partidul Național Liberal și USR-PLUS atât la alegerile prezidențiale, cât și la cele locale și parlamentare. 

Redăm analiza deputatului Ovidiu Raețchi:

"În primul rând, pentru a seca mlaștina pe care Dragnea a generat-o în instituțiile din Romania (gândiți-vă numai la toți ciudații fără studii numiți în fruntea unor administratii pentru că au dansat la un chef cu Vâlcov; gandiți-vă ca Jandarmeria a fost transformată pe față în Gardă Pretoriană; gândiți-vă că Dragnea s-a invitat de două ori la rând la ”Viața Satului” în campanie electorală, pentru că așa cerea strategia PSD bazată pe tomate și castraveți) este nevoie de o majoritate parlamentară solidă, stabilă și coerentă. În ciuda aparențelor – și experiențele anterioare din Parlament o dovedesc cu brio – un scor (orientativ) de 27% pentru PNL și 22% pentru USR nu asigură nici pe departe această majoritate. Pentru o guvernare modernizatoare trainică ai nevoie de un 60% asigurat de un singur bloc, nu de două tabere care pot ajunge oricând la tensiuni și interese divergente.

În al doilea rând, PSD se va salva de la disoluție doar pe mâna unor eventuale tensiuni dintre PNL și USR-PLUS. Altfel, cu Dăncilă în frunte, partidul peste care a domnit Dragnea se duce într-un an la maxim 15%, ceea ce reprezintă o veste extraordinară pentru România Europeană. Iar acesta trebuie să reprezinte un obiectiv strategic al Opoziției.

Garanția unei relații eficiente între PNL și USR-PLUS e oferită numai de instituționalizarea colaborării dintre cele două partide. Prin instituționalizare înțeleg o formă de alianță cât mai strânsă, care să cuprindă toate cele trei examene electorale care urmează: prezidențiale, locale, parlamentare. Concurența între PNL și USR-PLUS la oricare din aceste alegeri ajută PSD să respire și face mai dificilă formarea unei coaliții solide de guvernare din 2020. Ideea USR-PLUS că o formațiune politică puternică trebuie să aibă un candidat la prezidențiale este absolut corectă. Pe de altă parte, candidatura lui Klaus Iohannis este în acest moment atât de bine conturată, atât de solidă și de echilibrat susținută regional și socio-economic, încât ar fi o eroare strategică majoră pentru USR-PLUS să participe la o competiție cu el doar pentru a o pierde. Trendul pozitiv USR-PLUS e evident, mentalitatea de tip ”victoriile aduc victorii” se consolidează – ar fi greu de înțeles de ce ai alege să-ți administrezi singur o înfrângere în aceste condiții.

Pe de altă parte, colaborarea dintre PNL și USR-PLUS la locale ar oferi unui viitor Cabinet comun o baza teritorială omogenă și coerentă, având în vedere faptul că în acest moment USR-PLUS domină marile orașe, iar PNL zonele rurale și urbane mai mici. În aceste condiții, cu Dăncilă cocoțată în fruntea PSD și a Guvernului, cu prezidențialele și localele gestionate corect, fără tensiuni, o alianță PNL-USR-PLUS poate obține 60% din voturi la alegerile parlamentare (50% le are deja pe scorul de la europarlamentare, restul vor veni prin efectul ”vagonului triumfal”). Cu un PSD redus la dimensiuni de partid mic-mediu, România poate avea o guvernare sănătoasă, europeană, reformistă și stabilă în intervalul 2020-2024.

Firește, orice oportunitate de a dărâma guvernul Dăncilă prin moțiune de cenzură și de a merge la alegeri anticipate trebuie folosita. Dar PSD-ALDE, care au încă majoritatea parlamentară, vor bloca ambele variante. Vor da de înțeles că ar putea pleca, vor cere și vor analiza, dar sunt prea divizați și prea slabi ca să-și asume decizii drastice. Din acest motiv, vor încerca să câștige timp, mizând pe erorile și pe tensiunile din cadrul Opoziției", a scris liberalul pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.