"Pacea conservatoare" pentru sinecuri, faza pe cultură? Cazul talentatului domn Baconschi

O remarcă aruncată săptămâna trecută pe Facebook, legată de aprecierea unei postări a lui Andrei Caramitru, a pornit un război în toată regulă în partea vizibilă a conservatorismului românesc, între Teodor Baconschi și mulți dintre susținătorii curentului politic din care dânsul face parte sau poate doar dădea impresia că ar face parte. Caramitru e unul dintre cei mai vizibili influenceri angajați în susținerea Alianței USR-Plus, producând pe bandă sentințe legate de orice, de la economie la spiritualitate, care nu de puține ori scandalizează, ori sunt luate în râs de cei care chiar știu ceva mai bine despre temele atacate de el. Sunt însă și o mulțime de oameni care apreciază discursul lui.

Jignirile apar destul de des în postările lui Andrei Caramitru, ca și ieșirile antibisericești - e discursul politic românesc pe care îl știm din anii '90. Iar la o postare absolut lipsită de miză, la care acesta spune că nu este om politic, intră în scenă Teodor Baconschi, care întâi apreciază, apoi se scandalizeaza teribil când este anunțată ușor ironic opțiunea dânsului. Strigătele de luptă ale lui Teodor Baconschi îi adună o mulțime de susținători neconditionați, mulți dintre ei îngroziți până mai ieri de orice virgulă pusă public de Andrei Caramitru. Între susținători apare și Adrian Papahagi, care preia conducerea apărării lui Teodor Baconschi și merge până la capăt, schimbând amabilități chiar cu cel pe care până acum nu îi era deloc frecventabil. Dacă Teodor Baconschi și Adrian Papahagi își proclamă hegemonia și infailibilitatea în cadrul dreptei conservatoare pe baza operelor și biografiilor, cu Andrei Caramitru se găsește alt element comun care să justifice supremația - Papahagi și Caramitru sunt mai buni decât mulți pentru că sunt aromâni. Pur și simplu! Așadar oamenii și-au găsit elementele comune acum, și că se dorește sau nu, s-a făcut tranferul de onorabilitate dinspre conservatori și viceversa, și s-a dat semnalul că Andrei Caramitru poate fi frecventat de cei care erau îndepărtați de discursul lui virulent, în special dintre cei ai dreptei creștine din zona centrată de domnii Papahagi și Baconschi. Andrei Caramitru și-a văzut liniștit (atât cât se poate spune asta despre el) de discursul lui, iar cei doi au venit către el, l-au apreciat, au găsit elemente comune și Papahagi a comentat binevoitor pe pagina lui.

Orice încercare de îndepărtare de momentul ăsta, din partea lui Adrian Papahagi, nu va putea șterge momentul "Pupat toţi Piaţa Endependenţei". În ceea ce îl privește pe Teodor Baconschi, surpriza lipsește. El a mai trecut în partea neprietenilor celor din jurul său când l-a susținut pe Ernu, scriindu-i un articol elogios în Revista 22, exact când acesta era devoalat ca nefrecventabil după ce aruncase niște prostii înfiorătoare despre suferințele sub comunism. (citiți mai multe AICI)

O explicație foarte posibilă pentru reașezarea aceasta ar fi că este deja clar că PNL și Alianța USR-Plus vor câștiga alegerile. PNL va avea, desigur, ministerele mai importante - Finanțe, Economie, Apărare - iar Alianța se va bate pentru Justiție, dar îi vor reveni și ministere ca Educația ori Cultura. Poate domnul Baconschi, în condițiile astea, să stea departe de USR-Plus?

Aud des exclamându-se "dacă ar trăi astăzi Caragiale"! Ei bine, dacă ar trăi, cred că nu ar schimba o virgulă din tot ce a scris, măcar pentru a adaugă puțină strălucire celor prinși în viața politică (a se citi "în cursa pentru sinecuri") din societatea noastră de după ciuma numită comunism.