Pakistanul continuă să condamne creștini la moarte pentru ”blasfemie”, arătând că e un stat fundamentalist islamic


  • ACP
  • Sep 7, 2020 20:01
  • 2492
Pakistanul continuă să condamne creștini la moarte pentru ”blasfemie”, arătând că e un stat fundamentalist islamic

Justiția din Pakistan a arătat încă o data, marți, cât de departe este de orice idee de civilizație când un tribunal din Lahore a condamnat din nou la moarte un creștin, Asif Pervaiz, pentru ceea ce consideră legile pakistaneze a fi acte blasfemiatoare.

Creștinul a fost arestat încă din 2013, după ce a fost reclamat că a trimis mesaje scrise pe telefon unui fost șef de la locul de muncă, după cum a declarat pentru presă avocatul său Saif-ul-Malook.

Reclamantul era supraveghetor într-o fabrică de ciorapi în care lucra și Asif, care a spus la proces că îndată ce a renunțat la acel loc de muncă a fost căutat de reclamant, care a încercat să îl determine să se convertească la islam. Cand Asif a refuzat convertirea, reclamatul Muhammad Saeed Khokher a anunțat autoritățile care l-au arestat și pus sub acuzare.

Legile împotriva blasfemiei din Pakistan prevăd o pedeapsă obligatorie cu moartea pentru infracțiunea de insultare a profetului Mahomed și pedepse stricte pentru alte infracțiuni precum insultarea Islamului, a Coranului sau a unor sfinți islamici.

În momentul de față, există aproape 100 de persoane închise în Pakistan pentru infracțiunea de blasfemie și cel puțin jumătate dintre aceștia se confruntă cu pedeapsa cu moartea sau cu condamnarea pe viață, potrivit Comisiei SUA pentru Libertatea Religioasă Internațională (USCIRF). Între aceștia sunt mulți creștini și hinduși, care sunt, evident, mai vizați de legile împotriva blasfemiei.

Pe lângă pedepsele instituite de legile pakistaneze, unii dintre cei care sunt acuzați de blasfemie sunt linșati de gloate întărâtate de extremiști sau executați de membri ai organizațiilor islamice.

Ultima execuție de acest fel a avut loc în iulie, când un bărbat acuzat de blasfemie a fost ucis cu șase focuri de armă chiar în timpul procesului său, de un atentator care apoi s-a predat.

Un caz de blasfemie mai cunoscut pe plan internațional a fost cel al femeii creștine Asia Bibi, care fusese de asemenea acuzată și închisă pentru acte blasfemiatoare și care ar fi urmat să fie condamnată la moarte dacă nu s-ar fi dovedit, sub presiune internațională, că tot cazul fusese o înscenare.

Acum însă, în cazul creștinului de 37 de ani, Asif Pervaiz, instanța a respins mărturiile aduse în apărarea sa și a pronunțat marți condamnarea la moarte.

(Sursa: Al Jazeera)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.