Pandemia de hoție. „Cine este în spatele bișnițarului Adrian Ionel-SRI” „care a vândut către spitale măști pentru zugravi?”

În cadrul dezbaterilor din Camera Deputaților cu ocazia moțiunii simple depuse, marți, împotriva ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, deputatul USR Emanuel Ungureanu a trecut în revistă câteva dintre mizeriile incredibile orchestrate pe bani publici foarte mulți de urmăritul penal Adrian Eugen Ionel, directorul politic al UNIFARM, companie de stat aflată în portofoliul Ministerului Sănătății.

„În data de 11 mai, am spus de la această tribună că acest domn (Adrian Ionel, n.red.) nu ar trebui să fie pus nici măcar bișnițar la un bazar. Și am spus atunci că am informații că acest domn a vândut către spitale măști neconforme, nonmedicale, ca fiind FFP2, când, de fapt, erau, măști pentru zugravi, vândute la spitale cu 29 de lei plus TVA bucata, mințind în facturi. DNA m-a chemat ca martor a doua zi, am dat toate aceste date și apoi, cu siguranță, și alte persoane au adus informații concludente, care arată că șeful UNIFARM este complice la mai multe fapte de corupție. În data de 20 mai am cerut control la ministerul Sănătății la UNIFARM. Cine l-a ținut în funcție pe acest domn? CIne l-a susținut? De la PNL sau de la PSD? Probabil că vom afla din partea procurorilor”, a precizat deputatul Ungureanu. Discursul său din Camera Deputaților, criticile, dar și încurajările aduse ministrului Tătaru pot fi vizionate integral AICI.

”Sunt nevinovat și aștept să pot convinge prin dovezi cu privire la acest fapt. Vă mulțumesc”, a declarat Adrian Ionel pentru Ziare.com, imediat după comunicatul DNA care arăta că directorul UNIFARM ”ar fi pretins 760.000 de euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID-19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale)”.

Negocierea a avut loc la un restaurant din București. Potrivit G4Media, este vorba despre localul Bârlogul Lupilor din sectorul 6 al Capitalei. Din cauză că firma nu a achitat intermediarului nici o sumă din procentul de 18% convenit, șeful Unifarm a decis rezilierea unilaterală a contractului, susține DNA.

Potrivit unor surse judiciare citate de G4media, ar fi vorba de o achiziție Unifarm de la firma BSG Business Select, patronată de Simona Ciulavu, arestată în dosarul privind clanul Sportivilor și condamnată ulterior la 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru aderare la un grup infracțional organizat.

Simona Ciulavu este iubita fostului comisar de poliție Petru Pitcovici, arestat în 2012 și condamnat în 2017 la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul DNA “Băneasa” al omului de afaceri Puiu Popoviciu. În 2016, Pitcovici a fost arestat și într-un dosar de trafic de droguri instrumentat de DIICOT. Ar fi livrat informații dintr-o anchetă de trafic internaţional de droguri și l-ar fi avertizat pe afaceristul Dan Sandu Simion, zis “Dan Chioru”, că era filat.

Procurorii arată că afacerea a produs un prejudiciu în valoare de 2.380.000 lei în patrimoniul CN Unifarm SA, reprezentând contravaloarea celor 1 milion de măști de protecție neconforme cu cele care au constituit obiectul contractului.

Directorul general al Unifarm a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, iar în această perioadă are următoarele obligații impuse de procurori: să nu exercite funcția de director general și membru în Consiliul de Administrație al C.N. Unifarm SA, să nu părăsească teritoriul Municipiului București și județul Ilfov, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

”E doar începutul”, au spus surse judiciare pentru Libertatea, susținând că ”mai multe contracte de la Unifarm sunt investigate”.

Procurorii DNA mai spun că Adrian Ionel ar fi dobândit calitatea de director general al C.N. Unifarm SA, la data de 6 iunie 2016, cu încălcarea dispozițiilor legale. 

Practic, în calitate de membru în consiliul de administrație al companiei, s-a votat singur pentru a ocupa funcția de director general și, implicit, a încasat ilegal salarii în valoare totală de aproape jumătate de milion de lei.

„Am avut în ultima lună Corpul de control la UNIFARM, la fel cum a fost şi de la Ministerul de Finanţe în urma unor sesizări, dar organul care conduce este Consiliul de Administraţie. Noi am făcut solicitarea de întrunire a acestui CA. În măsura în care nu se ia o decizie, voi solicita demiterea atât din funcţia de director general, cât şi din Consiliul de Administraţie a domnului Adrian Ionel”, a precizat, marți, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Răzvan Luțac, jurnalist la Libertatea, a postat pe pagina sa de Facebook un „mic reminder” al isprăvilor în care e implicat Adrian Ionel, absolventul unui masterat în Managementul informațiilor de securitate națională la Academia Națională de Informații din cadrul SRI:
🔴 2,2 milioane de măști aduse din China prin firma soției unui fost ofițer SRI, ajunse în spitale la preț dublu;
🔴 1,2 milioane de măști periculoase ajunse în 112 spitale din țară printr-o firmă deținută de un fost partener de off-shore cu Adrian Streinu-Cercel;
🔴 Izolete cumpărate la 17.000 de euro bucata, preț de mașină;
🔴 Echipamente proaste, ajunse în România și refuzate aici, duse în Republica Moldova
🔴"Amintiri" din anii trecuți, când Corpul de Control cerea demiterea lui de la șefia Unifarm pentru 17 nereguli ori mașină 4x4 cumpărată ca șef al IC Cantacuzino fără aprobarea CA.

CITEȘTE ȘI: Cârdășia achizițiilor. Tovarășul de offshore al lui Streinu Cercel a umplut spitalele românești cu milioane de măști periculoase, fabricate de o companie chinezească de scutece

Vă reamintim că, la sfârșitul lunii martie, când motoarele achizițiilor publice la liber erau turate la maxim, Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, îi spunea lui Mihai Gâdea la Sinteza Zilei că cei care comit aceste achiziții trebuie protejați, prin lege, de eventuale anchete administrative sau penale după ce se încheie starea de urgență.

Cercel: „Să apară un cadru legislativ care să ne pună la pază de ce va veni.

După ce se termină bolâșnița asta, respectiv pandemia, or să vină alții să ne tragă de mânecă: „Dar cum ați realizat voi achizițiile?” Să vă spun mai departe la ce mă gândesc?

Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar, în această situație de urgență, în care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor.

Dacă nu se va întâmpla așa, următorul pas va fi ca acest corp medico-sanitar să facă un pas în spate. Gândiți-vă că presiunea pe care o duce acest corp medico-sanitar în România în acest moment este fantastic de mare.

S-au trezit într-o mare fără să știe să înoate, fără să aibă echipament de protecție, și când au avut nu au știut ce să facă cu ele”.  Declarația lui Cercel poate fi urmărită în videoul de mai jos.