Partidul lui Viktor Orban a pierdut Budapesta și alte zece mari orașe. Premierul a ignorat situația din țara lui și i-a felicitat pe conservatorii din Polonia


Partidul lui Viktor Orban a pierdut Budapesta și alte zece mari orașe. Premierul a ignorat situația din țara lui și i-a felicitat pe conservatorii din Polonia

Partidul naţional-conservator naţional (Fidesz) al premierului ungar Viktor Orban a fost învins duminică în alegerile municipale la Budapesta de opoziţia unită în jurul unui candidat de centru-stânga, potrivit unor rezultate parţiale, scrie agerpres.ro

După numărarea a 74% din voturile pentru Primăria Budapestei, Gergely Karacsony îl învinsese pe Istvan Tarlos cu 50.1% faţă de 44.8%, iar presa locală a anunţat că Tarlos şi-a sunat adversarul pentru a-l felicita, după cum a declarat a declarat un purtător de cuvânt al lui Gergely Karacsony.

 De asemenea, se profilează o victorie a partidelor de opoziţie şi în 10 din cele 23 de oraşe mari din ţară.  

Tarlos, în vârstă de 71 de ani, este primarul în exerciţiu al Budapestei, în timp ce Gergely Karácsony (44 de ani), este primar al unui district al Budapestei.  

Ecologist de stânga, Gergely Karácsony a strâns în jurul lui socialişti, politicieni de centru dar şi liberali. Programul său cuprinde construirea de locuinţe sociale, dar şi gratuitate în transportul public pentru copii. European convins, el ar putea candida împotriva lui Orban peste trei ani.  

Istvan Tarlos este primar la Budapesta din 2010, pentru Fidesz, care a dus o campanie foarte agresivă, acuzându-l pe Gergely Karácsony că vrea să transforme oraşul într-un circ.

Circa opt milioane de cetăţeni ungari cu drept de vot au ales duminică pentru următorii cinci ani primarii şi consilierii locali în peste 3.000 de localităţi şi districte din cele 19 provincii ale ţării. 

Conform rezultatelor parțiale publicate duminică seară de Biroul Electoral Naţional, opoziția se află, de asemenea, în frunte în aproximativ 10 dintre cele mai mari 23 de orașe ale țării, în timp ce Fidesz ar trebui să păstreze un număr mare de primării în orașele mici.

Partidele de opoziție sunt, de asemenea, pe cale să obţină majoritatea în Adunarea Generală de la Budapesta, respectiv 17 membri, comparativ cu 14 delegați ai alianței lui Viktor Orban, Fidesz-Partidul Creștin Democrat, și doi independenți.

Rezultatul nu-l va afecta pe Viktor Orban la nivel naţional deoarece cabinetul său este susţinut de o economie puternică, o retorică acerbă anti-imigraţie şi de o creştere semnificativă a salariilor. Partidul său de guvernământ Fidesz rămâne popular în zonele rurale.

Până în 2020 nu vor avea loc alegeri generale şi Orban, care a venit la putere în 2010, deţine o majoritate covârşitoare în parlament.

Orban a comentat rezervat situația din țara sa, preferând să-i felicite pe aliaţii săi naţionalişti polonezi pentru victoria obţinută în alegerile generale de duminică, relatează Reuters.

''În Polonia au avut loc astăzi alegeri foarte importante din punctul de vedere al Ungariei, în care partidul de guvernământ polonez şi-a asigurat o majoritate de locuri în parlament şi va putea să formeze un guvern singur", a declarat Orban într-o conferinţă de presă.

Conservatorii naţionalişti la putere în Polonia au câştigat alegerile legislative şi ar urma să-şi menţină majoritatea absolută, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.