Pașaportul de imunitate, o soluție pentru scurtarea pandemiei


Pașaportul de imunitate, o soluție pentru scurtarea pandemiei

Dezmorțirea economiei, în contextul pandemiei de COVID-19, este una dintre preocupările mai multor state europene. Germania, Marea Britanie și Statele Unite se confruntă cu un număr mare de îmbolnăviri, dar par a ține situația sub control și ba chiar încearcă să fie cu un pas înaintea pandemiei. Emiterea unor pașapoarte de imunitate este un prim pas în acest sens. Testul care se aplică în prezent, de tip RT-PCR poate detecta particulele virale de la nivel molecular. În cadrul procesului de testare este nevoie de un reactiv chimic, personal pregătit și kit de prelevare a probelor. Testul localizează o anumită secvență de genă aparținând virusului și crează mai multe copii care pot fi apoi ușor detectate.

Majoritatea aparatelor de tip RT-PCR se află în spitale sau centre medicale, acestea fiind greu de transportat către un nou focar. Principalul dezavantaj al acestor teste este timpul de așteptare al rezultatelor, fiind de obicei 48 de ore, însă poate dura și o săptămână datorită numărului mare de teste care vin în același timp. Ceea ce limitează metoda RT-PCR este că depistează doar infecțiile active.

O companie din SUA lucrează în prezent la producția a 50.000 de teste pe zi prin care să poată fi confirmat COVID-19 în 5 minute sau să infirme infecția în 13 minute.

Dincolo de depistarea infecțiilor active, controlarea pandemiei va necesita teste care pot detecta pe oricine a fost vreodată expus la SARS-CoV-2, chiar dacă au trecut de infecție fără a avea simptome.

Acest tip de testare caută anticorpii produși în sânge ca răspuns la virus. Imunoglobulina IgM poate indica că virusul este încă prezent. Al doilea tip de anticorp este imunoglobulina IgG care rezistă pe termen lung și poate oferi imunitate de la câteva luni până la câțiva ani.

Informațiile despre cine a fost infectat sunt importante din trei motive: în primul rând, personalul medical care a fost expus și care probabil s-a imunizat poate merge înapoi la muncă mai puțin stresat, se reduce și numărul celor care trebuie să folosească echipamentul de protecție, astfel fiind mai multe resurse materiale disponibile și angajații din servicii esențiale pentru funcționarea statului se pot întoarce la muncă. Practic „pașaportul de imunitate” poate deveni o cale de dezmorțire a economiei la nivel mondial, încă în timp ce pandemia își face simțite efectele.

Sursa foto: The Guardian

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.