VIDEO. Personajul surpriză de pe Valea Uzului: Sebastian CUCOȘ, mâna dreaptă a lui Carmen Dan. Cine manipulează sensibilitățile românilor și maghiarilor, folosindu-se de situația netranșată a cimitirului internațional?


VIDEO. Personajul surpriză de pe Valea Uzului: Sebastian CUCOȘ, mâna dreaptă a lui Carmen Dan. Cine manipulează sensibilitățile românilor și maghiarilor, folosindu-se de situația netranșată a cimitirului internațional?

În imaginile surprinse de o televiziune de limbă maghiară pe Valea Uzului apare de mai multe ori un personaj extrem de controversat, unul din principalii responsabili ai intervenției violente a Jandarmeriei din 10 august, când protestatari pașnici, alături de copiii lor, au fost bătuți și gazați de instituția la cârma căreia se afla în acel moment: Sebastian Cucoș, ajuns în prezent, printr-o rotire a cadrelor, al doilea om din Jandarmeria condusă de teleormăneanul Ionuț Sindile.

Patriotul Cucoș, care, la ultima sa conferință de presă în calitate de șef al Jandarmeriei, iubea până la lacrimi steagul românesc și icoanele ortodoxe, intră accidental în două cadre importante: 1) când sutele de români pătrund pe Valea Uzului. Chiar în fruntea lor, grăsuț, îmbrăcat civil în haine de mall și plescăind o gumă, Cucoș calcă cu grijă pe pămânul înmuiat de ploile torențiale din ultima vreme (aprox. minutul 2.40). 2) când românii intră de-a valma în cimitir și încep să rupă poarta din lemn, Cucoș intervine pentru îndepărtarea etnicilor maghiari din zona de conflict (minutul 8.40 aprox).

Vedeți video în cele ce urmează (momentele 2:40 și 8:40):


Joi, 6 iunie, mai multe sute de români veniți să-și comemoreze eroii care ar fi îngropați în cimitirul internațional de la Valea Uzului au forțat intrarea în locația închisă cu lacăte de udemeriștii aflați la conducerea județului Harghita - deși cimitirul se află, deocamdată, în proprietatea orașului Dărmănești, Bacău, și numai o instanță poate schimba acest aspect - și care au mobilizat la fața locului câteva sute de cetățeni de etnie maghiară pentru a face un lanț uman care să blocheze trecerea românilor.

Înfierbântați de situația găsită pe Valea Uzului, aceștia din urmă au rupt lemne din poarta principală și au intrat în cimitir cu forța, împingându-se cu jandarmii care au încercat să le împiedice accesul și agresând ușor câțiva etnici maghiari. Printre organizațiile românești care au mobilizat sutele de participanți de joi se numără Frăției Ortodoxe Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtatorul de Biruință și Noua Dreaptă. În fruntea mulțimii dezlănțuite s-au aflat unionistul George Simion, fostul europarlamentar PSD Cătălin Ivan și fostul șef al Marelui Stat Major, generalul Mircea Chelaru (ridicat acum în slăvi în paginile publicației putiniste Sputnik). Pe de altă parte, miercuri, când situația se anunța deja tensionată, autoritățile locale maghiare au deschis cimitirul pentru o vizită a vicepremierului ungar Semjen Zsolt.

Potrivit relatărilor de la fața locului, mulți dintre românii prezenți la comemorarea tensionată de joi erau membri ai galeriilor de fotbal, așa numiții „ultrași”. Când a fost ultima dată când Cucoș s-a aflat în apropierea lor? La 10 august, firește, despre care toți oamenii lucizi știu că a fost o făcătură ordinară a Jandarmeriei pe mână cu suporteri aduși special în Piața Victoriei ca să agreseze forțele de ordine (dar nu atât de tare încât să le rănească serios) și să justifice intervenția ulterioară a acestora împotriva populației pașnice. Pe firul acestei logici, am putea spune că Cucoș și ultrașii sunt tovarăși vechi de violențe care se întâmplă și cu concursul Jandarmeriei pentru a-și justifica existența și bugetele colosale.

DETALII DESPRE SITUAȚIA DE JOI AICI

CITEȘTE ȘI: Kelemen Hunor toarnă demagogic gaz pe foc și amenință furibund: „Aceasta este adevărata față a României! Vom arăta întregii lumi cum se comportă o majoritate cu o minoritate”

REACȚIA UDMR. „Cerem doamnei premier să îi demită din funcție pe ministrul de interne, Carmen Dan și pe prefectul județului Harghita, deoarece autoritățile române nu au fost capabile să asigure ordinea la Valea Uzului. Din această cauza au avut loc acte de violență și agresiune fizică. Facem apel autorităților să-i identifice imediat și să-i tragă la răspundere pe cei care s-au comportat într-un mod barbar și au pătruns cu forță în cimitirul eroilor, au distrus poartă, au rupt crucile, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunității maghiare", a scris pe Facebook liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Guvernul Ungariei a transmis, joi, Cabinetului Dăncilă o notă de protest cu privire la incidentele de joi din cimitirul militar internațional de pe Valea Uzului, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI Levente Magyar, secretarul de stat din Ministerul ungar al Afacerilor Externe.

În notă, Guvernul României este somat să investigheze amănunţit cazul şi să respecte angajamentele internaţionale în această privinţă, a afirmat Magyar.

Secretarul de stat a catalogat drept inacceptabil faptul că România tolerează asemenea atrocităţi, care “în barbarismul lor” evocă cea mai dură provocare a maghiarilor.

Guvernul Ungariei se aşteaptă ca, dacă evenimentele nu au putut fi prevenite, atunci România măcar ulterior să ofere reparaţii şi explicaţii celor câteva sute de mii de cetăţeni maghiari jigniţi în identitatea lor, a adăugat reprezentantul guvernului de la Budapesta.

Situația de pe Valea Uzului este mai complexă decât pare la prima vedere sau decât a fost descrisă de presa mainstream în perioada această de agitație, sub presiunea unor evenimente forțate de încrâncenările ambelor tabere.

Într-un articol amplu publicat pe Historia, Marius Diaconescu, lector universitar şi doctor în istorie la Facultatea de istorie din Bucureşti, explică De ce nu se înțeleg ungurii cu românii nici în mormintele din Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului?

Un alt articol care merită parcurs pentru a înțelege mai bine situația de acolo este semnat de Mugur Vărzariu, tot în Adevărul: Români şi maghiari înapoi în linia întâi, în cimitir:

„În perioada sărbătorilor Pascale catolice, primăria Darmăneşti a dispus unilateral ridicarea în incinta cimitirului militar maghiar din Valea Uzului un complex de 52 de cruci de beton, o cruce ortodoxă tot din beton şi a amplasat şapte steaguri aparţinând naţionalităţilor beligerante, adăugându-l suplimentar şi pe cel al UE. Imediat ce au luat la cunoştinţă de cele întâmplate, câţiva membri ai comunităţii maghiare au acoperit cu pungi de plastic crucile pe care era inscripţionat „erou român necunoscut“ şi marea cruce ortodoxă din beton ce domina tot cimitirul.”

Ist. Marius Diaconescu în adevarul.ro: „Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly, a închis ieri, 29 mai, poarta de acces în Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului cu un lanţ cu trei lacăte. Este o acţiune provocatoare la adresa românilor, care intenţionează să îi comemoreze pe eroii români îngropaţi aici în 6 iunie, de Ziua Eroilor. Csaba Borboly a încălcat legea cu bună ştiinţă, pentru că scopul său este doar cel de a provoca reacţii ostile ale românilor.

Csaba Borboly este într-o permanentă campanie electorală. Este foarte activ pe Facebook, unde postează înregistrări video sau fotografii despre activitatea sa politică, mai ales pe teme naţionaliste, sensibile pentru etnicii maghiari.

Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului îi oferă lui Csaba Borboly un subiect inepuizabil despre grija sa de păstor peste sufletele electoratului maghiar din Harghita, uşor de manipulat prin incitarea la ură faţă de români. Nimeni nu l-a întrebat pe Csaba Borboly de ce nu a clarificat problema jurisdicţiei asupra Văii Uzului până acum. Este preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita din 2008, iar între 2004-2008 a fost vicepreşedinte. Fiind la conducerea judeţului din 2004, cunoştea foarte bine problemele de graniţă cu judeţul Bacău şi era persoana cea mai îndreptăţită să o rezolve pe cale legală. De ce nu a rezolvat disputa teritorială cu judeţul Bacău până acum? De ce nu a înregistrat în Cartea Funciară Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, dacă el aparţine, după cum afirmă Csaba Borboly, de judeţul Harghita? Din 2004 până în 2019 a avut suficient timp pentru a închide pe căi legale problema cimitirului. Însă nu a făcut-o, pentru că nu este interesat să urmeze căile legale, ci vrea să profite electoral de problema cimitirului.


În 23 mai, Consiliul Local al comunei Sânmartin din judeţul Harghita, care revendică dreptul de proprietate asupra cimitirului, a adoptat o hotărâre prin care interzice pentru 30 de zile accesul în incinta cimitirului, cu excepţia lucrărilor de întreţinere. Documentul a fost publicat abia Luni, după alegeri. Invocând această hotărâre, Csaba Borboly a închis cu un lanţ cu trei lacăte poarta cimitirului.

De ce închiderea cimitirului este ilegală

Hotărârea Consiliului Local este un abuz şi nu are absolut nicio valoare juridică. Nici consilierii locali, nici Csaba Borboly nu cunosc legea 379 din 2003 despre cimitirele eroilor. Deşi o invocă în argumentarea hotărârii.

Conform art. 8, alineatul (1) al acestei legi: „Mormintele şi operele comemorative de război proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale sunt inalienabile, imprescriptibile şi insesizabile şi sunt monumente de for public.”

Fiind monument de for public, nimeni nu poate să pună niciun lacăt şi nimeni nu poate interzice accesul. Cimitirul eroilor din Valea Uzului este monument de for public, nu este proprietatea personală nici a preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, nici a consilierilor din Sânmartin, deci ei nu pot sub nicio formă să interzică accesul. Pentru că încalcă legea.

În al doilea rând, teritoriul pe care se află cimitirul este înregistrat în cartea funciară a oraşului Dărmăneşti din judeţul Bacău. Până când disputa teritorială dintre judeţele Bacău şi Harghita se va rezolva pe cale legală, adică în instanţă, unde fiecare parte îşi va prezenta documentele care să îi ateste drepturile, iar judecătorii vor da sentinţa finală, cimitirul este administrat de Primăria oraşului Dărmăneşti, pentru că ea are act de proprietate în acest moment. Consiliul Local din Sânmartin  nu poate emite niciun document referitor la acest cimitir până când nu obţine legal dreptul de proprietate. Deci această hotărâre este ilegală.

Acţiunile lui Csaba Borboly au scopul de a-i provoca pe românii care vor să comemoreze eroii de Ziua Eroilor, 6 Iunie. Pe reţelele de socializare este anunţat un eveniment de comemorare în cimitir, organizat de societatea civilă. Organizatorii îndeamnă la moderaţie şi respect faţă de mormintele maghiare în timpul ceremoniei. Sigur vor fi luate măsurile necesare pentru evitarea escaladării tensiunilor şi provocatorii, indiferent de etnie, vor fi îndepărtaţi. Pomenirea morţilor înseamnă respect, pietate şi bun simţ.

Această acţiune este organizată de Ziua Eroilor, zi în care sunt comemoraţi eroii români. În Cimitirul din Valea Uzului sunt îngropaţi şi români, alături de unguri, germani, ruşi etc.

Maghiarii nu vor să accepte realitatea istorică: cimitirul creat de trupele maghiare în 1916-1917 a stat la baza extinderii şi reorganizării lui de către Societatea Cultul Eroilor în 1926-1927. Baza legală a structurii cimitirului constă în documentele emanate în 1927, nu în 1917. Cimitirul iniţial din 1917 avea chiar şi el soldaţi români decedaţi în timpul luptelor. Refuz să cred că soldaţii unguri din 1916-1917 s-au purtat ca nişte sălbatici şi au lăsat soldaţii români decedaţi neîngropaţi.

În 1926-1927 au fost recuperate osemintele mai multor sute de soldaţi morţi în război, îngropaţi în timpul luptelor prin pădure, prin resturi de tranşee sau în morminte comune improvizate şi au fost reînhumate în cimitirul din Valea Uzului, care a fost extins de la circa 450 de morminte la peste 1300.

Atât de mult se cultivă ura ungurilor împotriva românilor, încât maghiarii nu sunt în stare să accepte că în Valea Uzului au murit şi români, care au fost îngropaţi alături de cei maghiari în cimitir. Separatismul este cultivat într-o aşa manieră, încât în mintea lor, mulţi maghiari nu pot concepe ca măcar după moarte ungurii şi românii pot sta alături.

Maghiarii invocă şi recunosc doar documentele cimitirului din 1916-1917 şi neagă datele din documentele create în 1926-1927. Este deja un reflex pentru maghiari negarea Unirii Transilvaniei cu România în 1 Decembrie 1918 şi orice document emanat de administraţia românească este pur şi simplu negat. Nici măcar nu este contestat, ci îi este negată pur şi simplu existenţa. În această paradigmă trebuie înţeleasă obtuzitatea celor care contestă că în 1926-1927 au fost îngropaţi şi români în cimitir.

Unii maghiari spun că românii sunt îngropaţi peste munte în Dărmăneşti. Asta ar însemna că soldaţii români care au murit în luptele de pe Valea Uzului, chiar pe teritoriul satului respectiv, iar trupurile lor au rămas în teritoriul cucerit de trupele maghiare, au fost trimişi de unguri peste linia frontului. Nici măcar în filmele SF nu găsim astfel de scenarii.

Existenţa osemintelor soldaţilor români în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului este o realitate indubitabilă. O dovedesc documentele. Cimitirul are într-adevăr mai multe morminte ungureşti, dar asta nu înseamnă că românii nu au dreptul să îşi comemoreze eroii îngropaţi acolo. Este un cimitir internaţional.

Aşa cum maghiarii au dreptul să îşi comemoreze eroii, acelaşi drept îl au şi românii. Nimeni nu poate pune lacăte pe cimitire pentru a bloca comemorarea eroilor români.” Sursa: adevarul.ro

Răspunsul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly, la cele afirmate de domnul Diaconescu mai sus:

„Deci domnul Diaconescu! Eu vă cer un singur lucru. Să vă faceţi datoria de român şi datoria de om cu carte şi profesor de istorie, fiindcă aici cineva a decis să-şi bată joc de morţi şi să-şi bată joc cu morminte goale de românii care vor să aprindă o lumânare la eroii români. Pe noi nu ne deranjează eroii români, cum am menţionat mai sus, vom cinsti fiecare ostaş român înmormântat în cimitirul eroilor din Valea Uzului, dar nu in abstracto, cum face Primăria Oraşului Dărmăneşti, ci in concreto, adică pe bază de documente şi nu vom lăsa ca din acest cimitir să fie făcută o locaţie de cancan. Pe noi ne deranjează intervenţia grosolană ce nu ţine cont de aspectul şi imaginea cimitirului. Ne deranjează că memoria eroilor căzuţi este folosită ca pretext pentru o luptă pentru nişte teritorii cu 5.000 de hectare de pădure. Ne deranjează că s-a făcut un circ din cimitir şi a trebuit să îl închidem. Ne deranjează că deşi judeţul Bacău are zeci de mii (!) de ostaşi de război căzuţi în primul război mondial, cineva vrea neapărat cimitirul „nostru” unde multora dintre noi li se odihnesc rude, secui din împrejurime. Ne deranjează că deşi ştim din monografia lui Constantin Kiriţescu şi hărţile folosite de armatele din acea vreme, că luptele s-au dat la Poiana Uzului, unde este acum lacul de acumulare, nu există cimitir al eroilor pe partea de Dărmăneşti a Văii Uzului. Acolo unde au pierit mii de ostaşi români azi nu găsim cimitir al eroilor. Nu s-a românizat, s-a pierdut total. În schimb se face circ şi scandal în cimitirul unde a domnit pacea timp de o sută de ani.

Aş mai avea o întrebare către dumneavoastră: cei care vor să comemoreze pe data de 6 iunie, oare nu ar proceda corect, dacă ar lăsa instituţiile Statului Român, prefecturi, primării, consilii judeţene, instanţa de contencios administrativ să clarifice şi să rezolve situaţia conform legilor în vigoare şi a tratatelor internaţionale la care România este parte şi care fac referire la cinstirea eroilor căzuţi în războaie indiferent de etnie, naţionalitate?Restul argumentației lui Borboly AICI

Documente privind situația cimitirului AICI



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.