Personalul medical, pus în pericol în lupta cu COVID-19: costume de zugrav achiziționate din cauza lipsei de dotări


Personalul medical, pus în pericol în lupta cu COVID-19: costume de zugrav achiziționate din cauza lipsei de dotări

Paramedicii de pe echipajul SMURD Simeria au fost trimiși, luni, la un caz în care pacientul prezenta probleme respiratorii. Fără echipamente de protecție, parmedicii și-au cumpărat costume de zugrav și vopsitor auto, de la un magazin de bricolaj, conform gddhd.ro și postului TV Digi24. 

Concret, echipajul SMURD Simeria a fost solicitat ieri să preia un pacient de 51 de ani, din comuna Hărău. Bărbatul avea probleme respiratorii și se temea că ar putea avea coronavirus.

Petru Mărginean, directorul Asociației Salvital Hunedoara: "Paramedicii au spus medicului din dispeceratul 112 că nu au primit echipamente de protecție de la Spitalul Județean de Urgență Deva, care este obligat conform protocoalelor SMURD și a legislației în vigoare să asigure aceste echipamente de protecție omologate. Au specificat că și-au achiziționat din banii loc combinezon de unică folosință și mască de protecție de la un magazin de bricolaj, dar nu e nicidecum echipamentul omologat pentru coronavirus".

Conducerea Salvital, coordonatoarea activității SMURD în județul Hunedoara, a solicitat autorităților, atât luni, cât și marți, să aloce echipament de protecție paramedicilor. La circa 24 de ore de la acel moment, situația este aceeași.

"Nu avem niciun combinezon. Nici măști de protecție, nici ochelari", a mai spus Petru Mărgineanu la Digi24. 

Mai mult, șeful Asociației Salvital Hunedoara a precizat tot la Digi24 că personalului medical i s-a explicat că acele costume de zugrav nu au o eficiență în protecția față de COVID-19, dar cu toate acestea unii medici au ales să cumpere respectivele costume din pricina unei stări de teamă că ar putea fi infectați cu virusul menționat anterior, considerând că este mai bine să aibă chiar și respectiva îmbrăcăminte decât nimic. 

Șeful SALVITAL Hunedoara cere din nou Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să ia măsurile care se impun pentru ca acest tip de situații să nu se mai repete. Conducerea SALVITAL cere imperativ ca paramedicii SMURD să beneficieze de echipamentele de protecție omologate cerute de noul context al intervențiilor de prim-ajutor calificat. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.