Pesediștii mor de invidie. Klaus Iohannis primește încă un premiu internațional de mare prestigiu

Președintele Klaus Iohannis este laureatul Premiului European Coudenhove-Kalergi 2020 pentru merite remarcabile în calitate de om politic dedicat valorilor europene și care contribuie decisiv la integrarea profundă a României în comunitatea statelor europene, informează European Society Coudenhove-Kalergi într-un comunicat.

Aceasta este cea de-a doua distincție importantă pe care șeful statului o va primi anul acesta, el fiind și laureatul Premiului Carol cel Mare, distincție ce îi va fi decernată la 21 mai, la Aachen, transmite Calea Europeană.

CITIȚI ȘI: Siegfried Mureșan face un anunț istoric: "Klaus Iohannis va primi cea mai prestigioasă distincție internațională pe care a primit-o vreodată un om politic român"

Potrivit sursei citate, European Coudenhove-Kalergi 2020 îi va fi acordat președintelui Klaus Iohannis, miercuri, la București.

Membrii Societății Europene Coudenhove-Kalergi au decis, la 31 octombrie 2019, să acorde acest premiu președintelui Iohannis pentru meritele sale remarcabile în calitate de politician, care, prin dedicarea sa pentru valorile europene, contribuie decisiv la integrarea mai profundă a României în comunitatea statelor europene”, transmite comunicatul menționat.

Premiul European Coudenhove-Kalergi este acordat la fiecare doi ani personalităților care au contribuit la o Europă unită în mod pașnic. Printre ultimii câștigători ai premiului s-au numărat fostul președinte al Consiliului European, Herman Van Rompuy, cancelarul german Angela Merkel, sau Kenneth Clarke, membru de lungă durată al Cabinetului britanic. Printre foștii câștigători s-au numărat președintele României, Emil Constantinescu, cancelarul Helmut Kohl, muzicianul Yehudi Menuhin.

Premiul a fost acordat pentru prima dată în 1978, după moartea lui Richard Coudenhove-Kalergi, prima personalitate în vremurile moderne care a solicitat o ordine pașnică în Europa și s-a mobilizat cu un proiect clar determinat pentru unitatea sa.

Contele Richard Nikolaus von Coudenhove-Kalergi a fost un publicist, gânditor politic și militant federalist european de origine austriacă. Richard Coudenhove-Kalergi a fost fondatorul Mișcării Paneuropene după Primul Război Mondial și a contribuit decisiv la înființarea instituțiilor europene existente. 

Până în prezent, președintele Klaus Iohannis a primit mai multe recunoașteri și distincții internaționale cu privire la activitatea sa politică.

În 2018, șeful statului a primit, la München, premiul ”Franz Josef Strauss” din partea Fundației Hanns Seidel pentru promovarea, în mod constructiv și vizionar, de-a lungul întregii sale cariere politice, a valorilor democratice, a unei societăți unite și a încrederii în proiectul european.

Aceasta a fost cea de-a treia distincție primită de Klaus Iohannis în Germania, după ce în 2016 a fost distins la Kiel cu premiul  Fundației Hermann Ehlers pentru “sprijinirea statului de drept şi a luptei anticorupţie”, iar în 2017, la Berlin, cu Ordinul Sfântului Gheorghe, acordat de Balul Operei ”Semper” din Dresda, pentru angajamentul său politic pro-european.

Tot în 2017, președintele a primit, la Washington, distincţia „Light Unto the Nations”, premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee – AJC) şefilor de stat care s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin promovarea valorilor democratice.