PETIȚIE pentru desființarea Secției speciale: "Procurorii SS au închis dosare importante de corupție și au deschis alte dosare penale împotriva magistraților care anchetau politicieni"


PETIȚIE pentru desființarea Secției speciale: "Procurorii SS au închis dosare importante de corupție și au deschis alte dosare penale împotriva magistraților care anchetau politicieni"

Comunitatea Declic a formulat o petiție adresată Ministerului de Justiție și Guvernului României prin care le cere să deființeze urgent Secția Specială pentru anchetarea magistraților, „o anomalie a sistemului judiciar”, așa cum a fost numită de experții GRECO.

PUTEȚI SEMNA PETIȚIA AICI: Desființați urgent Secția Specială pentru magistrați!

Motivul principal oferit de inițiatorii petiției pentru desființarea SS este atacul la independența Justiției. Mai mult, Procurorii SS „nu s-au remarcat prin anchete împotriva procurorilor și judecătorilor care au încălcat legea. În schimb, au închis dosare importante de corupție și au deschis alte dosare penale împotriva magistraților care anchetau politicieni”.

Secția Specială a retras contestațiile în mari dosare de corupție și i-a scăpat de posibile condamnări pe Sebastian Ghiță, Victor Hrebenciuc și Tudor Chiuariu.

Este nevoie de 5.000 de semnături, dintre care s-au strâns peste jumătate.

Redăm textul integral al petiției:

„Desființați urgent Secția Specială pentru magistrați!
 

Către: Ministerul Justiției, Guvernul României

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să desființați URGENT Secția Specială pentru anchetarea magistraților, “o anomalie a sistemului judiciar”, așa cum a fost numită de experții GRECO.

Această secție este un atac la independența Justiției. Procurorii SS (Secția Specială pentru anchetarea magistraților) nu s-au remarcat prin anchete împotriva procurorilor și judecătorilor care au încălcat legea. În schimb, au închis dosare importante de corupție și au deschis alte dosare penale împotriva magistraților care anchetau politicieni.

Susținem poziția GRECO care consideră că SS pune în pericol independența Justiției. Prin urmare, este necesară desființarea acestei secții de către Guvern și revenirea la o justiție imparțială. 

De ce este important

-GRECO (Grupul de state împotriva corupţiei) este o instituție din cadrul Consiliului Europei care urmărește dacă statele membre respectă standardele anticorupție. Recomandările GRECO nu sunt opționale, ci obligatorii. 

-GRECO a redactat un raport dur la adresa justiției din România. Principala problemă este reprezentantă chiar de Secția pentru investigarea magistraților, care este văzută ca un instrument de intimidare a procurorilor și judecătorilor.

-Acum este momentul în care să cerem ministrului Justiției să desființeze această secție. Ochii sunt ațintiți asupra României, presa vorbește despre subiect, guvernanții sunt obligați să ofere răspunsuri și soluții. 

-Avem șansa să revenim la justiția dinaintea modificărilor impuse de Iordache, Toader sau Dragnea. În această perioadă, nu am mai văzut dosare grele de corupție, am simțit că justiția este amorțită, iar judecătorii și procurorii s-au simțit dezamăgiți și dezarmați. Mai mult, Secția Specială a retras contestațiile în mari dosare de corupție și i-a scăpat de posibile condamnări pe Sebastian Ghiță, Victor Hrebenciuc și Tudor Chiuariu”, a scris comunitatea Declic.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.