PETIȚIE pentru Firea: Relocați ”Cartoful Găurit”! BATJOCOREȘTE memoria martirilor uciși în '89. Maidanul din centrul Capitalei


PETIȚIE pentru Firea: Relocați ”Cartoful Găurit”! BATJOCOREȘTE memoria martirilor uciși în '89. Maidanul din centrul Capitalei

Fundația Culturală Memoria – care editează pretigioasa ”Memoria. Revista gândirii arestate” –, Asociația 21 Decembrie și Academia Civică vă amintesc de lansarea petiției online  ”Pseudo-monumentul din Piața Revoluției sfidează memoria celor uciși în Decembrie 1989”, în care se solicită primăriței PSD-iste Gabriela Firea și Ministerului Culturii să declaseze ”Țeapa”/”Cartoful găurit”, fiindcă lucrarea este o ruină care sfidează memoria celor uciși în decembrie 1989.

În contextul celor 30 de ani de la căderea comunismului, solicită inițiatorii petiției, este necesară lansarea unui nou concurs pentru realizarea unui Memoriu demn de acest nume, care să omagieze jertfa din 1989.

Podul.ro vă prezintă textul petiției:

Pseudo-monumentul din Piața Revoluției sfidează memoria celor uciși în Decembrie 1989

Fundația Culturală Memoria alături de Marina Dumitrescu, Maria Berza, Asociația 21 Decembrie, Academia Civică inițiază această petiție pentru ”refacerea” monumentului din Piața Revoluției, în memoria celor uciși în decembrie 1989.

De 15 ani de când există în spațiul public, Memorialul Revoluției nu a fost niciodată acceptat de cetățeni drept simbol al sacrificiului uman care a marcat căderea regimului totalitar. Dimpotrivă, a fost considerat de la bun început drept o ofensă la adresa victimelor – de unde și numeroasele porecle atribuite. Starea de ruină în care e lăsat de câțiva ani încoace accentuează această percepție negativă, transformând perimetrul respectiv într-un adevărat maidan.

În contextul celor 30 de ani de la căderea comunismului, considerăm că acest Loc al memoriei, situat în centrul strategic al Capitalei, trebuie salvat!

De aceea propunem:

1.Declasarea ”Memorialului Revoluției” din Lista Monumentelor istorice ale Municipiului București (nr.crt. 2375/B III mB 20029);

2. Relocarea ”Țepei” într-un amplasament alternativ;

3. Lansarea unui nou concurs pentru realizarea unui Memoriu demn de acest nume, care să omagieze jertfa din 1989;

Importanța Simbolurilor în viața societății este indiscutabilă. Ele cizelează memoria colectivă și educă spiritul civic. Nu putem lăsa trecutul recent pradă ignoranței și lipsei de respect!

Destinatarii petiției: Ministerul Culturii și Cultelor, Primăria Generală a Municipiului București, Guvernul României

SEMNAȚI petiția AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.