PLUS poate fi un minus pentru USR. Sociolog: "Ce poate aduce Plus USR-ului, în afară de niște oameni mișto, de care nici USR nu duce lipsă?"


PLUS poate fi un minus pentru USR. Sociolog: "Ce poate aduce Plus USR-ului, în afară de niște oameni mișto, de care nici USR nu duce lipsă?"

PLUS a decis, în ședința Consiliului Național de sâmbătă, să înceapă discuțiile în vederea unei fuziuni cu USR, respectiv să elaboreze condițiile fuziunii și să organizeze un Congres în acest sens în luna iulie a acestui an.

În acest context, sociologul Gelu Duminică a atras atenția pe Facebook că PLUS nu va reprezenta neapărat un plus pentru USR: "Structurile Plus nu sunt cine știe ce, zestrea electorală e incertă și cam mică, bani-nu prea, spre deloc. Deci cam ceea ce contează în politica mare, ioc!".

Mai mult, sociologul a punctat că există riscul amplificării disputelor în USR, întrucât cei care au ridicat partidul de pe vremea când era sub forma USB vor fi lăsați pe dinafară pentru a face loc plusiștior. 

Redăm analiza sociologului:

"Jur că nu înțeleg pe cei de la Plus.

Deci să recapitulăm: niște oameni (unii foarte mișto, unii cu notorietate și alții cu o tonă de entuziasm) au zis să facă un partid. Nici la ei nu era foarte clară orientarea politică, însă faptul că mulți erau catalogati ca fiind mișto i-a ajutat. De la început au cochetat cu USR, ultimii chiar fiind dispuși la o logodnă din care doar ei au ieșit în gaură (vezi alegerile europarlamentare).

Nu au intrat niciodată în alegeri singuri și se pare că nici nu au de gând, odată ce s-a anunțat fuziunea cu cei cu care erau logodiți. În sondaje nu stăteau prea bine, singuri neavând mari șanse să intre în parlament.

Totuși eu am niste nelămuriri:

1. Care a fost rolul acestor zbateri din ultimii ani când, până la urmă, tot în USR ajungi?

2. Înțeleg povestea cu negocierea unor oameni pentru funcții alese, însă parcă aș fi sperat ca politica noilor partide să nu mai fie strict legată de x sau y.

3. Ce poate aduce Plus USR-ului, în afară de niște oameni mișto, de care nici USR nu duce lipsă? Structurile Plus nu sunt cine știe ce, zestrea electorală e incertă și cam mică, bani-nu prea, spre deloc. Deci cam ceea ce contează în politica mare, ioc!

4. Plus are structura extrem de centrată pe lider, pe când la USR vocile sunt mai multe. Parcă nu ar fi fost nevoie de o "gașcă"-n plus în USR.

5. Zestrea electorală a Plus va fi foarte mică, însă oamenii lor care au tras cu partidul ăsta de cand cu USB vor fi lăsați pe dinafară pentru face loc plus-iștilor. Ceea ce va reaprinde spiritele într-un partid care s-a faultat singur prea mult în ultimul an".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.