PNL începe procesul de corectare al Legilor Justiției. Liberalii vor să amâne o prevedere votată de PSD, care ar goli instanțele de magistrați

PNL a înaintat o propunere legislativă care vizează amânarea cu un an a termenului de intrare in vigoare a dispozițiilor privind pensionarea anticipată a magistraților, potrivit senatorului PNL, Alina Gorghiu.

Este vorba de articolul care prevedea că magistrații se pot pensiona după 20 de ani vechime în activitate, chiar dacă nu au împlinit vârsta de 60 de ani. Aceasta este una din modificările făcute în Parlament de PSD și ALDE în cazul Legilor Justiției, criticată dur de Comisia de la Veneția, scrie ziare.com.

Parlamentarul PNL a postat proiectul legislativ pe Facebook, alături de un comentariu despre efectele intrării în vigoare a acestui articol.

"Ieri, PNL a înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaților o propunere legislativă care vizează prorogarea termenului de intrare în vigoare a dispozițiilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor. O normă care nu este oportună acum, așa cum a constatat și Comisia de la Veneția. Întreg sistemul judiciar ar fi dat peste cap. Realitatea nu poate fi negată: volum mare de dosare, deficit de magistraţi. Iar de aici, lanţul slăbiciunilor devine tot mai lung: termene peste termene, decizii amânate, cauze care nu sunt soluționate într-un termen rezonabil...

Tabloul nu este unul care să atragă aplauze.

Tocmai de aceea, soluţia este una singură: amânarea termenului de intrare în vigoare pentru 1 ianuarie 2021”, a scris  Alina Goghiu pe pagina sa de Facebook.

Prevederea dorită de cei de la PSD-ALDE ar fi dus la mii de pensionări, mai ales că oferta financiară este atractivă, având în vedere că pensia specială de magistrat este substanțiala (în acest moment pensia medie este peste 18.000 de lei).

Practic, odată intrată în vigoare, prevederea ar fi dus la o depopulare masivă a instantelor, cu efecte majore mai cu seamă la instanțele superioare: curțile de apel și Înalta Curte.

Asociațiile de magistrați și Comisia de la Veneția au reacționat imediat după adoptarea Legilor Justiției. Comisia chiar a recomandat guvernanților să renunțe definitiv la schema de pensionare anticipatț, "dacă nu pot să asigure că aceasta nu va avea un impact negativ asupra funcționării sistemului."