Polonezii ar putea călători fără viză în Statele Unite începând cu 2020. Ce a spus Trump cu privire la ridicarea vizelor pentru români


Polonezii ar putea călători fără viză în Statele Unite începând cu 2020. Ce a spus Trump cu privire la ridicarea vizelor pentru români

SUA vor include Polonia în programul Visa Waiver „în următoarele două luni”, a spus președintele american Donald Trump la întâlnirea cu omologul său polonez Andrzej Duda. Ambasadorul american la Varșovia a declarat ulterior că polonezii vor merge fără vize în SUA începând din 2020.

„Cred că în următoarele două luni putem face asta”, le-a spus Donald Trump reporterilor, la New York, în timpul unei întrevederi cu președintele polonez Andrzej Duda, potrivit radioului public de la Varșovia.

„E deja aprobat și vom lua la mână (cererile, n.r.) ca să o rezolvăm cât mai repede posibil, să fie mai ușor oamenilor care vor să meargă în Polonia și în SUA. E ceva foarte important pentru președinte să obțină și a reușit prin foarte multă muncă, a reușit”, a mai spus Trump, conform transcriptului de pe site-ul Casei Albe.

Întrebat de reporteri dacă polonezii vor putea să călătorească în curând fără vize în SUA, Donald Trump le-a răspuns: „Foarte curând, da! Se califică. Am lucrat împreună foarte mult. (...) Cred că în următoarele două luni putem face asta. Știu că Polonia și-a dorit acest lucru”.

Televiziunea poloneză de stat TVN 24 a relatat că ambasadorul american la Varșovia, Georgette Mosbacher, a declarat în urma discuțiilor Trump-Duda că polonezii vor putea călători fără vize în SUA de la începutul anului viitor.

Pentru a putea fi primită în acest program, o țară trebuie să aibă un procent de sub 3% în ceea ce privește numărul cererilor de viză respinse.

Amintim că luna trecută, la o întâlnire oficială cu președintele Klaus Iohannis, liderul american a spus cu privire la ridicarea vizelor pentru români că „este o chestiune la care ne gândim”. De asemenea, potrivit comunicatului publicat de Casa Albă, Washingtonul va sprijini România pentru a fi ridicate vizele.

„Președintele Trump intenționează să extindă legăturile dintre cele două țări prin sprijinirea eforturilor României de a deveni eligibilă în programul Visa Waiver, în concordanță cu rigorile legilor SUA”, se precizează în comunicat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.