Poluarea sufocă bucureștenii: Alexe anunță controale! Caramitru explică cârdășia de milioane dintre mafie și autorități în cazul arderii deșeurilor


Poluarea sufocă bucureștenii: Alexe anunță controale! Caramitru explică cârdășia de milioane dintre mafie și autorități în cazul arderii deșeurilor

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a explicat luni că gradul de poluare înregistrat noaptea trecută în Bucureşt a fost determinat de un incendiu la Gara de Nord, de arderi de vegetaţie şi de cauciucuri, dar şi de faptul că viteza vântului a fost redusă. Alexe a invocat şi ”activităţi industriale care se desfăşoară în judeţul Ilfov sau în Bucureşti, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantităţi ridicate de poluanţi”. El a precizat că situaţia începe să se normalizeze şi a anunţat că vor avea loc controale, arată news.ro


”În momentul de faţă vreau să vă spun că la staţia B1, Lacul Morii, la staţia B3 Mihai Bravu sau B6 Cercul Militar am avut  aceste depăşiri care în momentul de faţă vreau să vă spun că acum când avem această conferinţă de presă avem condiţii de intrare în normalitate în ceea ce priveşte poluarea aerului în Bucureşti şi o spun şi staţiile din reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului şi o spune şi reţeaua de senzori independenţi care este astăzi în municipiul Bucureşti. Aş vrea să vă spun că în momentul de faţă am avut acest episod de poluare ca urmarea unui cumul de factori. În primul rând, arderile necontrolate din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Au fost sesizări la 112, am avut în această dimineaţă o discuţie cu cei de la ISU care din din informaţiile pe care le avem, în afară de incendiul semnalat la ora 12:00 noaptea de la Gara de nord şi a sesizărilor primite cu arderile de vegetaţie sau cauciucuri sau toate celelate gunoaie care au fost în cursul serii, au ajuns să avem aceste condiţii de calm atmosferic şi evident cu viteze reduse ale vântului de sub şapte kilometri pe oră, din acest motiv având şi aceste valori ridicate”, a declarat ministrul.

Conform lui Costel Alexe, creşterile nivelului de poluare au început duminică seară în jurul orei 21, ”cu vârful în jurul orei 3-4 dimineaţă şi evident scăzând către primele ore ale zilei”, iar acum se înregistrează valori de intrare în normalitate privind calitatea aerului din Bucureşti, ”evident încă cu depăşiri pe PM 10 şi ceilalţi factori poluanţi”.

”De asemenea, aş vrea să vă spun că nu ar trebui să creadă cineva că am avut acest episod de poluare doar din cauza arderilor necontrolate din jurul Bucureştiului. Avem şi noi suspiciuni de activităţi industriale care se desfăşoară în judeţul Ilfov sau în Bucureşti, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantităţi ridicate de poluanţi. În momentul de faţă avem în cadrul judeţului Ilfov 46 de firme autorizate şi în municipiul Bucureşti 69 autorizate, care au acest proces de ardere”, a susţinut ministrul.

Totodată, Alexe a anunţat că până la finalul săptămânii vor fi controlate toate sursele de poluare, toate sursele de ardere de pe raza Bucureştiului şi a Ilfovului pentru a vedea dacă toţi aceşti operatori deţin echipamente pentru monitorizarea şi măsurarea continuă a emisiilor de poluanţi din ardere.

”Evident că în cadrul acestui acestui control vor fi verificate şi acele entităţi juridice, firme operator, care s-ar putea să desfăşoare activităţi fără să fie autorizaţi. De asemenea aş vrea să vă informez că într-un timp foarte foarte scurt dacă nu au aceste echipamente sau nu au avut reglementare în autorizaţiile de mediu, vom solicita revizuirea acestora şi va fi o obligaţie pentru toţi operatorii economici să deţină aceste echipamente şi dincolo de a le deţine vor fi obligaţi să comunice în timp real valorile chiar şi din timpul nopţii către ANPM, către APM Bucureşti sau Ilfov”, a precizat ministrul.

Subliniem că duminică s-au înregistrat în București niveluri record de poluare cu PM 2,5 și PM10. Sunt acele particule cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii, conform EuropaFM

Platforma pentru măsurarea calității aerului în Capitală, Aerlive, a raportat că toate stațiile de care dispune au înregistrat depășiri record noaptea trecută, chiar și valori de 12 ori mai mari decât valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane.

Comunicatul Aerlive, pe Facebook: "📢Toate cele 11 stații Aerlive.ro au înregistrat depășiri record noaptea trecută pentru particulele PM2.5 și PM10!

Maxima pentru PM10 a fost la ora 2.00, la stația de pe Calea Moșilor, unde s-au înregistrat 604ug/m3🚨🚨🚨, adică de 12 ori mai mult decât valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane!

⭕️ Valori limită pentru PM10:
50 ug/m3 – valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane
40 ug/m3 – valoarea limită anuală pentru protecția sănătăţii umane

Valorile maxime înregistrate noaptea trecută, pentru PM10:
📌Calea Moșilor: 604ug/m3
📌13 Septembrie: 314 ug/m3
📌Băneasa Nord: 240 ug/m3
📌Expoziției: 314ug/m3
📌Iuliu Maniu: 290ug/m3
📌Libertății: 363 ug/m3
📌Ion Mihalache: 374ug/m3
📌Piața Romană: 440ug/m3
📌Piața Sudului: 559ug/m3
📌Timpuri Noi: 389ug/m3
📌Universitate: 385ug/m3

➡️Considerăm că acest fenomen necesită intervenție imediată, iar Ministerul Mediului - România ar trebui să instituie un comandament de urgență la nivelul Gărzii de Mediu pentru a verifica sursele de poluare din timpul nopții din Capitală!

➡️Mai multe informații despre cum afectează particulele în suspensie sănătatea umane și care sunt limitele legale: AICI".

Mai mult, platofrma Aerlive a precizat că situația nu s-a îmbunătățit cu mult nici la această oră, conform stațiilor oficiale din zona Lacul Morii, Mihai Bravu, respectiv Universitate: "🚨🚨🚨Cele 3 stații oficiale (B1 - Lacul Morii, B3- Mihai Bravu, B6 - Universitate) care măsoare PM10 din București au înregistrat valori depășite noapte trecută!

Stația B6 - de la Universitate a înregistrat de până la 7 ori depășiri la PM10, la 5 dimineața!

😷Pragul maxim de alertă "Foarte rău" se menține și până la ora actuala pentru cele 3 stații".

Înacest context, USR-istul Andrei Caramitru a explicat printr-o postare pe Facebook că sursa poluării are ca factor primordial cărdășia dintre autoritățile locale și mafie.

Mai mult, Caramitru atrage atenția că fabricile evită să recicleze legal deșeurile, întrucât costurile sunt mai ridicate. 

Andrei Caramitru: "Înțeleg ca poluarea maxima in Bucuresti vine noaptea. Când nu e trafic. De unde? Nu are de unde decât de la arderea unor gunoaie extrem de toxice.

Ce se întâmplă? Trebuie doar sa cititi cărțile despre mafia italiana. Care explica ca traficul de gunoaie este una din activitățile cheie ale mafiei de acolo. Sunt multe articole care leagă activitatea mafiei din Italia cu deșeurile de la noi (le gasiti ușor pe Google).

Cum funcționează? Dacă ești o fabrica din vest și ai deșeuri extrem de toxice. Ca sa le reciclezi legal trebuie sa le dai la un centru de reciclare specializat și autorizat (unde costul e sa spunem de 100 de EUR pe tona). Mafia are intermediari care îți iau deșeurile pe 50 de EUR plătiți de tine (deci ai economisit bani și nu te interesează ce face intermediarul după - pe contract scrie ca se ocupa legal de asta). Însă intermediarul mafiei găsește o autoritate locală “prietenă” care le arde in aer încălcând legea. Cost - 1 EUR. Profit - 49 EUR pe loc din nimic, din corupție. Pe tona. Zeci, sute de milioane pe an. Impartiti frumos între mafioți și autoritățile locale.

E clar acum? SRI, DIICOT - se aude? Nu că nu ați ști foarte bine și voi cum funcționează...".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.