Portretul noului lider al ISIS, Amir Mohammed al-Salbi. Americanii l-au capturat în 2004 și l-au întemnițat lângă Baghdadi


Portretul noului lider al ISIS, Amir Mohammed al-Salbi. Americanii l-au capturat în 2004 și l-au întemnițat lângă Baghdadi

Noul lider al ISIS a fost confirmat în persoana lui Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi, unul dintre fondatorii grupării teroriste care a supervizat operaţiuni la nivel global şi unul dintre puţinii lideri non-arabi.

Potrivit The Guardian Salbi a fost numit la câteva ore după moartea lui al-Baghdadi în octombrie, după raidul american în nord-vestul Sirei, în timp ce numele anunţat de către grupare la acel moment, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi, era un nume de război practic al unui necunoscut pentru a-i pune pe o pistă greșită pe alţi lideri sau serviciile de informaţii.

Agenţii de spionaj regionali şi vestici au pus cap la cap informaţii adunate în lunile de după moartea lui Baghdadi şi au făcut portretul unui veteran care merge pe aceeaşi linie de loialitate dură faţă de grupul extremist ca şi predecesorul său.

Salbi este considerat unul dintre cei mai influenţi ideologi din ierarhia ISIS - acum destul de împuţinată. Născut la Tal Afar, Mosul, într-o familie de turkmeni irakieni este unul dintre puţinii lideri non-arabi ai organizaţiei. El mai este cunoscut şi sub numele de război Haji Abdullahiar, iar în unele cercuri ca Abdullah Qardash – oficialii irakieni sugerează însă că ultimul este o figură din ISIS care a murit în urmă cu doi ani.

Salbi a avansat în ierarhia ISIS prin prisma studiilor sale religioase, absolvind o specializare în legea sharia la Universitatea din Mosul. El a furnizat baza religioasă pentru genocidul împotriva minorităţii yazidi şi a alungat creştinii din Nieveh Plains din nordul Irakului într-o perioadă în care ISIS era la apogeul puterii. În 2004 Salbi a fost reţinut de forţele americane în închisoarea Camp Bucca din sudul Irakului, unde l-a cunoscut pe Baghdadi.

O recompensă de cinci milioane de dolari din partea Departamentului de Stat american se pusese pe capul lui şi pe al altor membri de rang înalt ai grupului înainte de raidul american din nord-vestul Siriei, în urma căruia Baghadi a murit. Salbi a fost considerat un potenţial succesor când s-a aflat că Baghdadi ar fi grav bolnav; însă confirmarea nu a putut fi obţinută decât după câteva luni.

De atunci se presupune că Salbi încearcă să consolideze noua ierrahie ISIS.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.