Praf în ochi marca Maduro. A dublat salariul minim în Venezuela


Praf în ochi marca Maduro. A dublat salariul minim în Venezuela

Președintele din Venezuela, Nicolas Maduro, a hotărât majorarea salariului minim în țară cu peste 100%, astfel încât, în prezent este echivalent cu aproape 8 dolari pe lună, într-un context de hiperinflație și de puternică devalorizare a monedei naţionale, bolivar, transmite sâmbătă AFP.

Salariul de bază a fost majorat de la 18.000 bolivari (3,46 dolari la cursul oficial) la 40.000 bolivari (7,69 dolari), potrivit decretului publicat vineri în monitorul oficial. Creşterea, a doua din acest an, se aplică cu efect retroactiv de pe 16 aprilie.

Totodată, a fost reluată distribuirea de bonuri alimentare în valoare de 25.000 bolivari (4,80 dolari).

Noul nivel al salariului minim acoperă însă de-abia o zecime din coşul alimentar de bază, potrivit ONG-ului Cenda, care măsoară costul vieţii.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognozează pentru acest an o hiperinflaţie de 10.000.000%.

În 2018, preşedintele Maduro a ordonat de şase ori creşterea salariilor, fără însă ca aceasta să le permită venezuelenilor să-şi recupereze puterea de cumpărare, potrivit G4Media.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.